Брой 77 (1835), 19-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Тържествено заседание на НСТС по случай 100-годишнина на МОТ
 

Социалните партньори и представители на държавни институции отбелязаха 100-годишнина на Международната организация на труда (МОТ) с тържествено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В заседанието участва и Маурицио Буси, заместник регионален директор на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия.

Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, откри заседанието, а Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, както и представители на работодателите и синдикатите, направиха своите изказвания. Маурицио Буси представи доклада на Глобалната комисия на МОТ за бъдещето на труда „Да работим за по-светло бъдеще“. Своя опит в социалния диалог споделиха и министри на труда и социалната политика от предходни правителства. Ясен сигнал към постиженията на българските работодатели беше и посещението на действащия и сега генерален секретар на МОТ Гай Райдър за честването на 120-та годишнина на БТПП. Визитата бе признание за цялата ни държава, защото ролята на Палатата като работодателска организация е невъзможна без другите социалните партньори. 

В своето изказване председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта приноса на МОТ за социалния мир и световната икономика – множество деца и жени са спасени, стотици хиляди работници са се предпазили от професионални заболявания и злополуки и безкрайно много човешки животи са спасени благодарение на нормите на МОТ.

„България е в т.нар. „Клуб 100“ на страните на МОТ –  ратифицирали сме над 100 конвенции“, допълни още председателят на Палатата. „В днешни дни българските предприемачи са загрижени са отношенията в предприятията и затова тристранното сътрудничество е на едно добро ниво и дори се конкурираме с претендиращите за най-демократични държавни в света“.

Цветан Симеонов подчерта удовлетворението си, че МОТ следва глобалните тенденции, работи за поддържането на добрите индустриални отношения и изрази надежда в бъдеще организацията да продължи да работи за доброто социално партньорство и за прогрес чрез социален мир.

БТПП, като първи и най-дългогодишен представител на България в МОТ, като ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели през 2019 година и като ревностен и устойчив съмишленик на трипартизма, участва в организирането и на други събития през тази година, посветени на юбилея.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство подписаха Меморандум за разбирателство
Тържествено заседание на НСТС по случай 100-годишнина на МОТ
БТПП e първи и най-дългогодишен представител на България в МОТ Още
В БТПП започна обучение за новата Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“
Обсъждане на възможностите за сътрудничество между България и Холандия
Двустранни срещи между холандски и български компании в БТПП Още
Представяне на проект на БТПП по време на инвестиционен форум за зелена енергия
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Стара Загора може да има логистичен център за търговия на селскостопански продукти с Китай
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евродепутатите одобряват нови правила за емисиите на CO2 от камиони
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум и двустранни срещи в гр. Улан Батор, Монголия
24 – 25 юни 2019 г. Още