Брой 77 (1835), 19-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представяне на проект на БТПП по време на инвестиционен форум за зелена енергия
 

Проект на БТПП бе представен по време на инвестиционен форум за зелена енергия, проведен в София в рамките на 15-то изложение и конференция за Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Форумът, съорганизиран от Постоянния секретариат на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) BSEC-PERMIS, бе подкрепен от Министерството на енергетиката. БТПП е ротационен председател на Бизнес съвета към ОЧИС през първата половина на 2019 г.

Заместник генералният секретар на ОЧИС посланик Траян Кебелеу откри форума и сподели, че един от основните приоритети на организацията е да подкрепя усилията на 12-те държави членки за осигуряване на устойчива енергия чрез прилагане на Стратегията за Зелена енергия на ОЧИС, която е приета през 2018 г. с цел насърчаване на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и благоприятното въздействие върху околната среда. ОЧИС подкрепя от 2011 г. Конференцията за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в Югоизточна Европа. Тази година за пръв път се организира Инвестиционен форум на Зелената енергия за ОЧИС - събитие на Мрежата на Зелената енергия.

На форума бяха представени перспективите за развитие на зелената енергия в България, умни решения за намаляване загубата на енергия, за по-широко използване на зелената енергия, както и механизми за финансиране на сектора.

Мариана Танчева, директор Европейска интеграция и проекти в БТПП, представи европейски проект MOVECO, чиято основна цел е да се разработят дейности и мерки, които да насърчат МСП към въвеждане на модела на „кръговата икономика“, който създава предпоставки за ефективно използване на природни ресурси чрез намаляване на повторната употреба и преработване на масови отпадъци в ресурси за ново производство. Въвеждането на модела на „кръговата икономика“ изисква прилагането на нови еко-технологии,  стратегии и бизнес модели , които да допринесат за развитието на  иновативен и социално отговорен Дунавски регион. Сред основните дейности, осъществени в рамките на  изпълнение на проекта, са разработването на набор от инструменти, предназначени за осъществяване на прехода към кръгова икономика от МСП, както и създаването на онлайн платформа с виртуален пазар за обмен на продукти за повторна употреба. Проектът се изпълнява в рамките на Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“. В него участват шестнадесет партньорски организации от десет страни от Дунавския регион. Уебсайтът на проекта е достъпен тук.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство подписаха Меморандум за разбирателство
Тържествено заседание на НСТС по случай 100-годишнина на МОТ
БТПП e първи и най-дългогодишен представител на България в МОТ Още
В БТПП започна обучение за новата Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“
Обсъждане на възможностите за сътрудничество между България и Холандия
Двустранни срещи между холандски и български компании в БТПП Още
Представяне на проект на БТПП по време на инвестиционен форум за зелена енергия
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Стара Загора може да има логистичен център за търговия на селскостопански продукти с Китай
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евродепутатите одобряват нови правила за емисиите на CO2 от камиони
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум и двустранни срещи в гр. Улан Батор, Монголия
24 – 25 юни 2019 г. Още