Брой 9 (1021), 14-01-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с представители на Посолството на Япония


Георги Стоев, зам.-председател на БТПП и на Българо-японския икономически съвет (БЯИС), се срещна със Сусуму Уеда, съветник в Посолството на Япония у нас, и Хитоши Хата, втори секретар  към икономическата секция на посолството.

Обсъдено бе двустранното икономическо сътрудничество и проблемите на японски инвеститори в сферата на енергетиката. Дискутирани бяха и текущите преговори за свободната търговия и партньорство между Япония и Европейския съюз. 

БЯИС при БТПП подпомага процесите в преговорите на експертно равнище, а Палатата има опит и сътрудничи с Японската организация за външна търговия (JETRO) и ЕС в програмите за обучение на мениджъри от страните от Европейския съюз, изпращани за обмяна на опит в Япония. До момента по различни програми в Япония са включени повече от 1500 мениджъри от ЕС, сред които 25 от България. 

През тази година ще бъдат обявени нови програми за обучение в областите оценка на риска и развитието на човешките ресурси. В момента се набират кандидати по линия на Центъра за насърчаване сътрудничеството между ЕС и Япония за "Human Resources Training Programme - Japan Industry Insight" (9 май – 3 юни 2016) със срок за кандидатстване 25 февруари 2016. БТПП ще информира  своите членове и регионалните палати за предстоящи обучения и уебинари. 

Георги Стоев изрази готовност от страна на Палатата и БЯИС да продължат да оказват пълно съдействие на японските компании, изразили намерение за инвестиции в България.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подкрепя създаването на секторни помирителни комисии към КЗП
Крачка напред за разрешаване на спорове между потребители и търговци в най-чувствителните сектори Още
Нови стъпки за насърчаване на търговско-икономическите отношения България-Ливан
Подготвя се Меморандум за сътрудничество с Федерацията на търговско-промишлените и земеделски палати на Ливан Още
Среща с представители на Посолството на Япония
БТПП ще продължи да оказва пълно съдействие на японски компании, изразили намерение за инвестиции в България Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
АЕБТРИ информира за указание на немските митници
За изчисляването на частта от командировъчните, която се признава като елемент на минималната заплата Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Нулева месечна инфлация за декември
На годишна база все още има дефлация от 0.4 на сто Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Проучване интереса на български фирми за срещи с „Биофарм“ – иновационно-териториален клъстер на Новосибирската област, юни 2016, Русия
Фокусът при срещите ще бъде върху производството на ваксини, лекарства, диагностични системи, пробиотици, селскостопански продукти и др. Още