Брой 9 (1021), 14-01-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Нулева месечна инфлация за декември


Националният статистически институт (НСИ) отчита нулева месечна инфлация за декември. На годишна база дефлацията остава – тя е 0,4%, показват публикуваните днес данни на статистиката.

За периода януари - декември 2015 г. спрямо януари - декември 2014 г.средногодишната дефлация е  0,1%.

През декември на месечна база цените на стоките и услугите са намалели при хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 0,1%; облекло и обувки -  с 0,5%; жилищно обзавеждане - с 0,2%. В същото време са се увеличили цените за жилището и битовите сметки - с 0,1%; транспортът - с 1,1%; цените за ресторанти и хотели - с 0,6%.

През декември по-скъп е бил хляб „Добруджа“ - с 0,3%, месо от домашни птици - с 0,4%, пресни млека - с 0,1%, яйца - с 0,6%, картофи - с 4,3, минерална вода - с 0,6%.

Поевтинели са ориз - с 1,6%, свинско месо - с 1,9, кисело мляко - с 0,2%, сирене - с 0,1%, кашкавал - с 0,9%, млечни масла - с 2,3%, ябълки - с 2,7%, цитрусови и южни плодове - с 11,9%.

През месеца са се увеличили цените на: цигари, българско производство, слимс - с 0,2%, твърди горива за битови нужди - с 0.5%, телевизионни приемници - с 0,5%, малки електрически домакински уреди - с 1,9%, газообразни горива за битови нужди - с 1,8%, централно газоснабдяване - с 1.5%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 1.5%.

Съществен ръст на цените има при пътнически въздушен транспорт - с 40,2%. Услугите по краткосрочно настаняване са поскъпнали със 7,3%, услугите в заведения за обществено хранене - с 0,2%.

През декември 2015 г. цените на лекарските, стоматологичните и извънболничните услуги остават на равнището на предходния месец. Няма изменение и в цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подкрепя създаването на секторни помирителни комисии към КЗП
Крачка напред за разрешаване на спорове между потребители и търговци в най-чувствителните сектори Още
Нови стъпки за насърчаване на търговско-икономическите отношения България-Ливан
Подготвя се Меморандум за сътрудничество с Федерацията на търговско-промишлените и земеделски палати на Ливан Още
Среща с представители на Посолството на Япония
БТПП ще продължи да оказва пълно съдействие на японски компании, изразили намерение за инвестиции в България Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
АЕБТРИ информира за указание на немските митници
За изчисляването на частта от командировъчните, която се признава като елемент на минималната заплата Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Нулева месечна инфлация за декември
На годишна база все още има дефлация от 0.4 на сто Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Проучване интереса на български фирми за срещи с „Биофарм“ – иновационно-териториален клъстер на Новосибирската област, юни 2016, Русия
Фокусът при срещите ще бъде върху производството на ваксини, лекарства, диагностични системи, пробиотици, селскостопански продукти и др. Още