Брой 76 (586), 23-04-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Политиката на Китай спрямо чуждестранните инвеститори бе представена в БТПП

Темата за транснационалните корпорации в Китай и промяната на китайската политика спрямо чуждестранните инвеститори бе представена на лекция в БТПП от проф. д-р Лили Дун. Събитието се организира съвместно  с фондация „Славяни”, Институт „Конфуций” - София, с подкрепата на Интерпарламентарната група за приятелство „България-Китай” и Посолството на КНР.

При откриването на лекцията Цветан Симеонов, председател на БТПП, отбеляза важността на транснационалните компании, които са носители на висока производителност.

Проф. Захари Захариев, председател на УС на Фондация „Славяни”, обясни, че лекцията е част от серия от събития, които се провеждат с цел разширяване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Проф. Дун запозна аудиторията с основните правила, които трябва да знаят фирмите при инвестиране в Китай, като акцентира върху законодателството в Китайската народна република (КНР). Китайското правителство регулира процеса на чуждите инвестиции в страната чрез Каталога на индустриите за чужди инвестиции, където могат да се намерят основните положения за 473 индустриални  сектора, в които чуждите инвестиции се насърчават, за които няма преференции,  които се ограничават или са изцяло забранени.

Проф. Дун представи необходимите документи за инвеститорите, като постави акцент на обосновката за инвестицията – бизнес план. Този документ е от изключително значение за положителното решение за одобряване на инвестицията. Той трябва да съдържа целите на предприятието-инвеститор и ресурсите (финансови, материални и др. за тяхното постигане).

Важен източник на информация за чуждестранните инвеститори е и Каталог на приоритетните индустрии за чуждестранни инвестиции в различните региони на Китай.

Проф. Дун посочи и  статистически данни относно преките чуждестранни инвестиции в Китай. От 1993 г. насам Китай се нарежда на първо място като дестинация на вътрешни преки чужди инвестиции. Евтината работна ръка, подобряващите се инфраструктурни условия, данъчните облекчения, по-свободните регулации за опазване на околната среда, наред с много други фактори превръщат страната в атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори от цял свят.  Напоследък обаче се забелязва промяна в отношението на Китай към преките чуждестранни инвестиции - китайското правителство прави някои важни изменения в политиката спрямо преките чуждестранни инвестиции,  като най-осезаемо е отмяната на преференциалните данъчни условия за чуждестранните инвеститори. Същевременно, от 2008 г. насам са приети много по-стриктни закони за труда, вследствие на които цената на работната сила се е покачила.  

До момента повечето чужди инвестиции в Китай са концентрирани в източната му част и в големите градове, като правителството насърчава инвестициите в по-слабо развитата централна и западна част на страната.

Представителите на бизнеса имаха възможност да зададат въпроси и да обсъдят икономическото развитие на Китай с проф. Дун.

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-промишлените палати на България, Унгария и Сърбия заявиха подкрепата си за проекта „Южен поток“
Препоръчаха по-добрата координация в енергийната политика на балканските страни Още
Политиката на Китай спрямо чуждестранните инвеститори бе представена в БТПП
Определени са приоритетните сектори за чуждестранни инвестиции в различните региони на Китай Още
Иракска фирма се интересува от внос на български традиционни храни
Стабилизацията на Ирак и добрата репутация на българските фирми са предпоставка за българско присъствие на иракския пазар Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Мащабно информационно проучване на Ямболската търговско-промишлена палата
Целта е установяване на нуждите от консултиране, лабораторни анализи, обмен на знания и опит в трансграничния регион България-Турция Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Външният ни дълг през 2013 г. е 14,7 млрд. лева
Той се равнява на 18,9% от БВП и е сред най-ниските в страните от ЕС Още
ПАЗАР НА ТРУДА
7,2 млн. лв. се отпускат за осигуряване на субсидирана заетост
От тях ще се възползват 5000 безработни Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Китай ще конкретизират проектите и механизмите за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество
В периода 28-30 април в Пекин и Шанхай ще се проведат българо-китайски бизнес форуми Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Обучение по финансираната от ЕС програма “Executive Training Programme” (ETP)
Крайният срок за кандидатстване е 15 май 2014 г. Още