Брой 21 (2027), 30-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП е партньор на МТСП в организирането на кариерни форуми в Европа

За мотивиране завръщането на млади специалисти в България

За поредна година МТСП организира кариерни форуми в европейски страни с най-голям брой български студенти и млади работещи специалисти, целта на които е да се мотивират тези учещи, работещи и живеещи извън пределите на страната млади хора да намерят своята професионална реализация в България

По време на тези форуми българските студенти в съответната страна и младите специалисти ще бъдат запознати с възможностите да намерят достойна за квалификацията им работа в България. Ще имат възможност да установят директен контакт с работодатели и ще бъдат информирани за положителните тенденции на пазара на труда, усъвършенстваното българско трудово и социално законодателство, както и с провежданите мерки и политики на пазара на труда в подкрепа на завръщащите се специалисти в България.

Участието на фирми, проявяващи интерес към български студенти и работещи в съответната страна млади специалисти, е безплатно, като работодателите сами покриват разходите си за транспорт и настаняване. При невъзможност за пряко участие работодателите имат възможност да публикуват безплатно своите свободни работни места на сайта на EURES България – www.eures.bg, да изложат на специално организиран щанд по време на форума рекламни и информационни материали за фирмата си и обяви за работа, да получават документи за кандидатстване по обявите си и да поканят за интервю по време на форума одобрени кандидати.

БТПП е партньор на инициативата. В тази връзка Цветан Симеонов отбеляза, че тези възможности, независимо от усилията от страна на държавата, се подценяват от работодателите. Последните анализи сочат, че непрекъснато нараства интересът на българските студенти, учещи в чужбина, и на младите българи, работещи в Европа, към професионална реализация в България.  "Проява на недалновидност от страна на работодателите  е те да не се възползват от тези предоставящи им се възможности за наемане на млади висококвалифицирани кадри във фирмите си. Препоръчително е дори по-сериозните организации, които са готови да повишават качеството на персонала си с оглед ускоряване темповете на растеж и утвърждаване на пазара на фирмите си, да излъчат свой представител, особено такъв, който е ангажиран с управление на човешките ресурси, за участие във форума. При положение, че кариерните форуми предизвикват такъв голям интерес в съответните страни, би било нецелесъобразно българските работодатели да неглежират такива възможности за усъвършенстване на кадровия потенциал на фирмите си", категоричен е председателят на БТПП.

Графикът на провеждане на кариерните форуми е:

  • 7 март – Лондон, Великобритания
  • 25 април – Кьолн, Германия
  • 16 май – Мюнхен, Германия
  • 17 октомври – Виена, Австрия

Предвидените информационни срещи са:

  • 21 март – Глазгоу, Шотландия
  • 4 април – Амстердам, Хага

Кариерният форум в Лондон  ще се проведе на 7 март (събота) 2020 г. в Посолството  на Република България в Лондон, на адрес: 186-188 Queen’s Gate, London SW7 5HL. 

Регистрацията за посетители и работодатели-изложители е отворена и е налична на сайта www.eures.bg и по-конкретно на следния линк:  http://eures.bg/index.php?option=com_jem&view=event&id=4:2020-01-08-11-40-11&lang=bg

БТПП ще съдейства на МТСП в провеждането на форумите като ще разпространи до своите членове и партньори цялата необходима информация и документация, ще ги запознае с възможностите да привлекат на работа във фирмите си висококвалифицирани специалисти.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП е партньор на МТСП в организирането на кариерни форуми в Европа
За мотивиране завръщането на млади специалисти в България Още
Среща с Камарата на инсталаторите
Обсъждане на възможности, тенденции и предизвикателства пред фирмите от инсталационния сектор Още
Двустранни бизнес срещи в рамките на Mobile World Congress 2020
25-27 февруари, Барселона Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Първа среща по проект „Dialog for Innovation And LOcal Growth”
По линия на Програма Interreg Europe Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Инициативи на румънското председателство на Бизнес съвета на Организацията на Черноморско икономическо сътрудничество
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: Подобрение на бизнес климата през януари
В резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МЗХГ стартира информационна кампания за директни плащания 2020
Срещи със земеделските стопани във всички областни градове на страната Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Работна програма на Европейската комисия за 2020 г.: Амбициозна пътна карта за Съюз, който се стреми да постигне повече
ЕК определя следващите стъпки в областта на 5G мобилните мрежи
За да се противодейства на рисковете за киберсигурността Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на изложенията Taipei AMPA и FASTENER TAIWAN
Покана от Тайвански търговски център - София Още