Брой 81 (1839), 25-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Кръгла маса в Народното събрание, посветена на 100-годишнината от създаването на Международната организация на труда

Трипартитна кръгла маса в Народното събрание отбеляза 100-годишния юбилей на Международната организация на труда. Събитието бе официално открито от Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, която представи парламентарните измерения на социалния диалог. Участие в събитието взеха още представители на законодателната и изпълнителната власти, на социалните партньори и на структурите на гражданското общество.

Председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов посочи, че България е ратифицирала 101 от общо 189-те конвенции, приети от МОТ. Това нарежда страната ни сред първите 10 държави, които са приели и приложили разпоредбите на организацията, подчерта той.

Приветствия отправиха още Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ и заместник-председател на НСТС от квотата на синдикалните организации.

Цветан Симеонов, в качеството си на ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и заместник-председател на НСТС от квотата на работодателите, заяви, че работодателските организации последователно отстояват принципите на МОТ, като това може да бъде проследено и в исторически план. Той акцентира върху активната роля на България в дейността на МОТ, както и в работата на Международната конференция на труда (МКТ). „Важно е да се отбележи, че България е посещавана от Генералния директор на МОТ 2 пъти до момента – веднъж в годините на плановата икономика, и втори път във връзка с честването на 120-годишнината на БТПП“. Визитата у нас на Гай Райдър през 2015 г. е признание за цялата ни държава, защото ролята на Палатата като работодателска организация е невъзможна без другите социални партньори, сподели още Симеонов. Той подчерта приноса на МОТ за социалния мир и определи организацията като институция, която успешно се адаптира към новите условия на труд, качество и интензивност на работа и поддържа социалното партньорство.

Цветан Симеонов сподели, че по случай на 100-годишнината на МОТ, БТПП прави преглед на участията на българските делегации в МКТ в Женева и ще подготви кратка хронологична информация.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ПАЛАТАТА
Светли Великденски Празници !
НОВИНИ ОТ БТПП
Кръгла маса в Народното събрание, посветена на 100-годишнината от създаването на Международната организация на труда
Среща с новоназначения ръководител на СТИВ - Загреб
БТПП и СТИВ ще насърчават връзките между предприемачи от двете страни Още
Предстои осмото издание на Балканския Винен Конкурс и Фестивал
Организационна среща с председателя на Българската асоциация на износителите на вино Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Кръгла маса на тема „Професионално образование – поглед в бъдещето” се проведе в Стара Загора
В рамките на седмото издание на Областната панорама по професионално образование и кариерно развитие Още
ФИНАНСИ
Министерството на финансите изпрати на Европейската комисия Националната програма за реформи и Конвергентна програма за периода 2019-2022 г.
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Покана за българско участие в международно изложение за хранителни продукти, безалкохолни напитки и вина “SIAL”
19-21 септември 2019г., Делхи, Индия, на изложбена площ, осигурена със средства от ЕС Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Комисията приема нов регламент за намаляване на трансмазнините в храните
Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021г. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network