Назад

Работодатели у нас са готови да обучават украинците, но искат сигурност от държавата


Вълната от съпричастност заради войната в Украйна продължава в различни измерения в страната ни. Бизнесът и работодателите откликват с готовност за  200 000 работни места. В какви браншове могат да се реализират обаче украинците у нас?

"По първоначални данни има интерес за ангажиране, наемане на работна ръка специално от Украйна, в области, свързани с IT сектора, туристическия бранш, текстилния, както и с технически специалности", заяви главният секретар на БТПП Васил Тодоров в студиото на "България сутрин", България Он Еър.

Той обясни, че преди самата криза БТПП е провела проучване, което е обхванало целия ЕС - там нуждата от кадри заема 2-ро място като важен проблем, който трябва да бъде решен на европейско равнище.

"Има очаквания обаче въпреки големия поток от бежанци, който ще влезе в България, тези работни места, които са свободни, да не бъдат заети, тъй като е необходимо хората да имат нужната квалификация и необходимите умения", посочи Тодоров.

Според него в тази ситуация ролята на държава е изключително важна, защото миграцията в момента е принудителна - хората бягат от война.

"Ние, като работодатели, имаме готовност да положим усилия тези хора, които идват в България, да бъдат мотивирани да останат на българския пазар. Държавата обаче не е подготвена, разчита се на работодателите да поемат целия риск", подчерта гостът в студиото.

По думите му е логично държавата да поеме освен преките мерки с обезпечаването и настаняването на украинците у нас, така и определени програми, свързани с комуникационните и базовите им умения, за да се подпомогне тяхното по-бързо социализиране и включване в работния процес.

Той добави, че има възможност много жени от Украйна да започнат работа в по-кратки срокове в текстилния сектор у нас.

"Това, което идва като информация от нашите фирми, е че браншът може да поеме около 20 хил. души. Естествено, би било добре тези хора да имат някаква квалификация. Тази промишленост в Украйна беше сравнително развита. Колегите се надяват, че биха могли да постъпят хора при тях", отбеляза изпълнителният директор на Българската асоциация за текстил Йордан Беловодски пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че от текстилния бранш са готови и да наемат хора без опит, като за целта ще ги обучат.

"Нашите фирми обучават постоянно хора, които нямат квалификация. Те имат опит в тези процеси. Въпросът е да имат някакъв хоризонт, че тези хора ще останат малко по-дълго в България. Тук трябва и държавата да поеме своята отговорност, евентуално да подпомогне фирмите в обученията и настаняването на украинците", каза Беловодски.  

Тодоров заяви, че определено квалификационните курсове ще бъдат мотивация за голяма част от хората да останат и да се развиват у нас.

Гледайте целия разговор във видеото  Линк