Назад

Съвместни европейски действия за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия


В контекста на руското нахлуване в Украйна, Европейската комисия предложи план за независимост на Европа от руски изкопаеми горива доста по-рано от 2030 г., като се започне с газа.

В този план се очертават и редица мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за попълване на запасите от газ за следващата зима. От няколко месеца Европа е изправена пред по-високи цени на енергията, но сега несигурността по отношение на доставките изостря проблема. REPowerEU ще се стреми към диверсификация на доставките на газ, ускоряване на въвеждането на газ от възобновяеми източници и замяна на използването на газ за отопление и производство на електроенергия. Това може да намали търсенето на руски газ в ЕС с две трети до края на годината.

Спешни мерки по отношение на цените на енергията и съхранението на газ

„Инструментариумът за цените на енергията“ на Комисията от миналия октомври помогна на държавите членки да смекчат въздействието на високите цени върху уязвимите потребители и продължава да бъде важна рамка за националните мерки. Днес Комисията представя на държавите членки допълнителни насоки, като им потвърждава възможността да регулират цените при извънредни обстоятелства и като определя начина, по който държавите членки могат да преразпределят приходите от високите печалби в енергийния сектор и търговията с емисии към потребителите. Правилата на ЕС за държавната помощ също така предлагат на държавите членки възможности за предоставяне на краткосрочна подкрепа за дружествата, засегнати от високите цени на енергията, и за тяхното подпомагане с цел намаляване на излагането им на нестабилност на цените на енергията в средносрочен до дългосрочен план. След консултация относно целенасочени изменения на Насоките за държавна помощ в контекста на системата на ЕС за търговия с емисии, Комисията ще се консултира и с държавите членки относно потребността от и обхвата на една нова временна рамка за държавна помощ за предоставяне на помощ за предприятията, засегнати от кризата, и по-специално за тези, които са изправени пред високи енергийни разходи.

Комисията възнамерява да представи до април законодателно предложение, с което да се изисква подземните хранилища за газ в целия ЕС да бъдат запълнени до поне 90% от капацитета им преди 1 октомври всяка година. Предложението би довело до мониторинг и прилагане на нивата на запълване и до създаване на договорености за солидарност между държавите членки. Комисията продължава своето проучване на пазара на газ в отговор на опасенията относно потенциални нарушения на конкуренцията от страна на операторите, по-специално на Газпром.

За да се справи с покачващите се цени на енергията, Комисията ще разгледа всички възможни варианти за спешни мерки за ограничаване на верижния ефект от цените на природния газ към цените на електроенергията, като например временни ценови ограничения. Тя също ще оцени и вариантите за оптимизиране на структурата на пазара на електроенергия, като вземе предвид окончателния доклад на Агенцията на ЕС за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) и други доклади относно ползите и недостатъците на алтернативните механизми за ценообразуване, които целят запазването на достъпната цена на електроенергията, без прекъсване на доставките и допълнителни инвестиции в екологичния преход.

REPowerEU — премахване на зависимостта ни от руския газ преди 2030 г.

Постепенното премахване на зависимостта ни от изкопаеми горива от Русия може да бъде направено доста преди 2030 г. За да бъде постигнато, Комисията предлага да се разработи планът REPowerEU, който да повиши устойчивостта на цялата енергийна система на ЕС. Той ще се основава на два стълба: разнообразяване на доставките на газ посредством увеличен внос на втечнен природен газ (ВПГ) и тръбопроводен газ от неруски доставчици и чрез по-големи обеми на производство и внос на биометан и водород от възобновяеми източници; и по-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива в нашите домове, сгради, промишленост и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификацията и преодоляване на инфраструктурните затруднения.

Пълното прилагане на предложенията на Комисията от „Подготвени за цел 55“ вече би намалило нашето годишно потребление на природен газ с 30%, което се равнява на 100 милиарда кубични метра до 2030 г. С мерките от плана REPowerEU бихме могли постепенно да премахнем използването на поне 155 милиарда кубични метра природен газ, което е равно на обема, внесен от Русия през 2021 г. Почти две трети от това намаление може да се постигне в рамките на една година, като с това се сложи край на прекомерната зависимост на ЕС от един-единствен доставчик. Комисията предлага да работи с държавите членки за определяне на най-подходящите проекти за изпълнение на тези цели, като се стъпи върху вече извършената обширна работа по националните планове за възстановяване и устойчивост.

Подробности ще намерите в документа  тук.