Назад

Дискусия, посветена на интеграцията на граждани на трети страни на пазара на труда


Българската търговско-промишлена палата информира, че Столична община и Асоциация за развитие на София (АРС) организират дискусия, посветена на интеграцията на граждани на трети страни (ГТС) на пазара на труда, която ще се проведе на 14 март 2022 г. от 13.00ч. в хибриден формат.

Събитието е поредната стъпка, която правят местните власти, заедно с граждански организации и публични институции с цел подобряване на възможностите за заетост на ГТС, както и за улесняване на работодателите, които желаят и имат възможност да наемат мигранти.

В рамките на проектите CONNECTION и UMN, и съвместно с КНСБ, ВКБООН, Каритас, БЧК, АРС и Столична община осъществяват различни инициативи – обучения, информационни и застъпнически кампании – които да подготвят града по-ефективно да управлява интеграцията на мигранти. С оглед на очертаващата се (неочаквана) бежанска вълна и от Украйна, е необходимо столичният град да планира мерки, които да позволят нормални условия на живот и труд не само на украинските граждани, но и на вече пребиваващите в града чужденци сега и в бъдеще.

В рамките на дискусията участие ще вземат г-жа Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на Столичен общински съвет, работодатели на територията на Столична община, БТПП, КНСБ, ВКБООН, Каритас, неправителствени организации и др. Дискусията цели да се чуе мнението на всички заинтересовани страни по какъв начин местните власти биха могли да съдействат за процеса на трудова интеграция.

По време на събитието ще бъдат представени кратки анализи за нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, споделен опит от фирми, които наемат мигранти, възможности за обучения и квалификация, и др.

Срещата ще се състои в хибриден формат на 14 март 2022 от 13:00ч.: една група участници ще се включат на място от новосъздаденото през септември 2021г. и първо в страната общинско Бюро за информация и услуги за граждани на трети страни (гр. София, бул. ,,Христо Ботев" 111).

Останалите желаещи ще могат да участват онлайн, чрез платформата ZOOM - https://us06web.zoom.us/j/82033185632....

За потвърждение и въпроси, можете да се свържете със:
Саня Раева, s.raeva@sofia-da.eu
Снежина Атанасова, s.gabova@sofia-da.eu