Брой 152 (912), 10-08-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новите условия за търговия с Виетнам бяха обсъдени в Палатата


Снимка: Архив

Иван Кашукеев, зам.-председател на Търговска палата на страните от Централна и Източна Европа във Виетнам, се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. Обсъдени бяха новите възможности за търговия с Виетнам в контекста на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам. Отбелязано бе, че се очаква европейските фирми да полагат повече усилия за запазване на пазарния си дял в условия на конкуренция с виетнамските стоки.

Бяха набелязани бъдещи съвместни инициативи между БТПП и Търговска палата на страните от Централна и Източна Европа във Виетнам.

Иван Кашукеев e представител на БТПП във Виетнам и чрез него Палатата може да оказва съдействие на фирми, търсещи контакти и информация за виетнамския пазар.

------------
Европейският съюз и Виетнам договориха споразумение за свободна търговия след преговори, продължили две години и половина.
Споразумението премахва почти всички тарифи върху стоките, които се търгуват между двете икономики. Освен тарифите митата също ще отпаднат. Споразумението освен това създава възможности и за пазарен достъп в услугите и инвестициите.
Виетнам е съгласен да либерализира търговията в секторите на финансовите услуги, телекомуникациите, транспорта, пощенските и куриерските услуги.
В областта на инвестициите Виетнам ще премахне или разшири ограниченията върху производството на хранителни продукти и напитки, както и в нехранителните сектори.
Споразумението предстои да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент, след което ще влезе в сила, вероятно, преди края на годината.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с ръководителя на службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Париж
Очаква се във Франция да се осъществят няколко бизнес събития с участие на български фирми от мебелния бранш, модната индустрия и др. Още
Новите условия за търговия с Виетнам бяха обсъдени в Палатата
В контекста на Споразумението за свободна търговия ЕС – Виетнам Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Наредба за изменение и допълнение на Наредба №Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства
Предвижда се удължаване на срока, в който да се изпълнят изискванията на наредбата, до 31 октомври 2015 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие в търговска мисия за посещение на специализирани изложби за вина, гр. Шанхай, гр. Гуанджоу, Китай
Краен срок за подаване на документи: 14 август 2015 г. Още
Първо публично представяне на процедурата за компостиращи инсталации
20 август 2015 г. от 13:00 часа в Министерството на околната среда и водите Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Министерството на енергетиката публикува образци за предоставяне на информация във връзка с фонд „Сигурност на електроенергийната система“
Вноските във фонда се правят до 15-то число на месеца Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
15 август 2015 г. е крайният срок за подаване на искания за Автономните мерки за суспендиране на митата и Автономните тарифни квоти, които ще се прилагат от 1 юли 2016 г.
За пълно или частично премахване на митата, приложими по отношение на вноса от трети страни в Европейския съюз Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
МТСП апелира: проучете добре при кого ще работите, преди да заминете на сезонна работа в чужбина
Съдействие във връзка с трудовата мобилност и интеграция на работници-мигранти може да се получи от трудовите аташета на МТСП към посолствата ни в чужбина Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България и Македония ще получат 17 млн. евро от ЕС за справяне с общи предизвикателства
Програмата обхваща 2 гранични региона в България – Благоевград и Кюстендил – и 3 региона в бивша югославска република Македония Още