Брой 35 (1047), 19-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Временно управляващият Посолството на Република Йемен посети БТПП


Временно управляващият Посолството на Република Йемен в София Абдулразак Ал-Амрани посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов.

По време на срещата бяха обсъдени търговско-икономическите отношения между двете страни. Представена бе актуална информация относно развитието на Йемен. Констатирано бе, че от сега трябва да се започне подготовката за развитие на двустранните бизнес отношения. Въпреки трудната ситуация, в която се намира Йемен, бизнесът в страната  се развива. По данни на Посолството 4 фирми с капитал от Йемен са регистрирани в България през 2015 г.

Абдулразак Ал-Амрани сподели, че основен проблем пред бизнеса е липсата на Посолство в Йемен, което да издава визи за България. От страна на БТПП бе поет ангажимент да се направи проучване и да се потърси възможно решение за облекчаване на процедурата.

Очертани бяха основните предимства на Йемен - освен с възможностите за туризъм, страната е известна с производството и преработката на морски продукти – риби, раци и др., като се нарежда на челните места и по производство на грозде, нар и манго.

Цветан Симеонов сподели, че възможна област за сътрудничество би могла да бъде преработването на хранителни продукти, тъй като България има опит и традиции в машиностроенето за  хранително-вкусовата промишленост.

Изразена бе готовността на Палатата за съдействие на Посолството на Йемен с цел активизиране на двустранните търговско-икономически отношения.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БАН и БТПП дискутираха възможностите за партньорство между науката и бизнеса
Конкретни предложения, насочени към засилване на връзката между регионалния научен потенциал и местния бизнес Още
Важно за фирмите с консумация на електроенергия над 1 Гвтч годишно, които могат да получат облекчения от таксата „задължение към обществото”
Очаква се фирмите, отговарящи на условията, да изчислят коефициенти за електроенергийна интензивност Още
Цветя и преклонение пред делото на Апостола и на неговия сподвижник Иван Грозев
Председателят на Палатата присъства на възпоменателната церемония в Карлово Още
Временно управляващият Посолството на Република Йемен посети БТПП
Обсъждане на секторите от взаимен интерес за сътрудничество Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Изменения в Наредба № 16 за земеделските продукти и храни със защитени географски означения
Предлага се намаляване на административната тежест при процедурите по регистрация на продукти и храни със защитени наименования Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Обява за предстоящ търг и конкурс в Индия
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия в Турция, 22-25 март 2016
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още
Съобщения за международни събития