Брой 100 (2106), 28-05-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Швейцария е най-новият член на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход към МТК – Париж


Международната търговска камара – Париж (МТК) информира, че Швейцария е най-новият член на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход на стоки. Членството на седемдесетте швейцарски търговско-промишлени палати във веригата е одобрено по време на виртуално заседание на Международния акредитационен комитет за сертификатите за произход на стоки, проведено на 19 май 2020 г. Така броят на акредитираните палати вече е над 670 от 26 държави.

Председателят на Швейцарската палата Лука Албертони коментира, че приемането за член на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход е признание за високото качество на работата на швейцарските палати при издаването на сертификати за произход на стоки и други документи в подкрепа на международната търговия.

Международната акредитация е още по-важна сега на фона на нарастващите предупреждения от Световната здравна организация за ръст на фалшивите продукти, като лекарства, във връзка с продължаващата пандемия от COVID-19. С нарастването на броя на фалшиви стоки и притесненията на бизнеса от покупката на такива стоки, членството в Международната акредитационна верига за сертификатите за произход е допълнително уверение за бизнеса за спазването на най-добрите практики и международни правила при издаването на външнотърговски документи.

БТПП е пряк член на МТК. Напомняме, че след успешно приключила процедура по акредиация през ноември 2014 г., Българската търговско-промишлена палата бе сред първите 11 търговски палати, одобрени за членове на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход на стоки и стана единствената организация в България с международно признание да извършва тази дейност, като получи специален етикет /международен знак/ с уникален номер, идентифициращ я като международно акредитирана палата за заверката на сертификати за произход на стоки. БТПП притежава и Разрешение за издаване на непреференциални сертификати за произход от Агенция „Митници“.

Повече информация за издаването и заверката на сертификати за произход на стоки и други външнотърговски документи може да получите на интернет страницата на БТПП: https://www.bcci.bg/tradereg-fordoc-bg.html, както и от служителите на Дирекция „Търговски регистър и членство“ в гр. София и 28-те регионални търговско- промишлени палати/камари - виж  ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Партньорство с Morningside Hill Capital Management – фонд за рисков капитал
Фондът инвестира предимно в технологични компании, които вече имат добре позиционирани продукти/услуги Още
БТПП предлага възможност за участие в промоционална кампания, организирана от Европейската комисия
Възползвайте се от тази безплатна реклама на Вашия бизнес! Още
БТПП участва в заседание на Комитета “Устойчива Европа“ към Европалати
Икономическото възстановяване на Европа и Зелената сделка – във фокуса на дискусиите Още
Швейцария е най-новият член на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход към МТК – Париж
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Работодателите могат да кандидатстват за компенсации за запазване на заетостта до 30 юни
Промени в Постановление № 55 от 2020 г., което регламентира реда и условията за изпълнението на мярката Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните
Проектът е одобрен на първо четене в края на октомври 2017 г. Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Изменение на ПМС № 91 относно реда и начина на проверка на документите, представяни от кандидатите за безвъзмездна финансова помощ и бенефициентите по ОПИК
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Информация от Търговския отдел на Турското посолство в София
Относно нов сайт на турски производители и износители на лекарствени и медицински продукти Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представи своето предложение за мащабен план за възстановяване
Нов инструмент за възстановяване - NextGeneration EU Още