Брой 104 (1616), 05-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в международна конференция под патронажа на президента Румен Радев


Снимка: Президентство

По покана на Администрацията на президента на Република България Българската търговско-промишлена палата участва в международна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Форумът очерта възможностите за борба с корупционните практики и сравни антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, регламентиращи взаимодействието между органите за борба с корупцията и прокуратурата.

В събитието взеха участие утвърдени експерти от България, Великобритания, Италия, Естония и Хърватия, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията у нас. Председателят на БТПП Цветан Симеонов също бе сред официално поканените гости на събитието.

На официалното откриване на конференцията президентът Румен Радев посочи, че: „Корупцията нанася сериозни вреди на нашето общество, защото тя овладява основни лостове от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на държавни интереси“. Според него силният интерес на представителите на различните институции към днешната конференция е добър знак и показва желание за справяне с проблема. „За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко, напоследък още по-малко. Необходимостта от фокусиране на общественото внимание по темата е много важно в наши дни“, заяви държавният ни глава. Основният проблем според него е, че тя се превръща в основна спирачка в реализацията на стратегически за България цели.

БТПП припомня и за резултатите от анкетното проучване „Корупцията – пречка пред бизнеса“, които показват, че корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса и инвестициите у нас. С резултатите от анкетата може да се запознаете   ТУК.

Ръководена от амбицията да защитава интересите на бизнеса и да предотвратява корупционни практики, БТПП приема сигнали за нередности, като поема ангажимента да ги предостави на съответните компетентни органи и да проследи легитимността на подателя. Може да подавате сигнали и в раздела към сайта на Палатата: Сигнали за корупция - твоят сигнал има значение.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в международна конференция под патронажа на президента Румен Радев
Представяне на европейските антикорупционни практики и модели – сравнение и възможности за противодействие на корупцията Още
В БТПП се проведе работна среща с новоназначения търговски съветник в Украйна
Продължава сътрудничеството между БТПП и СТИВ за активизиране на икономическите връзки между България и Украйна Още
Покана за финансов форум „Иновативни технологии и бъдещето на финансовата система. Финтех“
7 юни 2018 г., 11 часа в БТПП Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Национална стратегия за развитие на концесиите 2018-2027
Приоритетите за възлагане на концесии в страната Още
ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
България, ЕС и застаряването
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Великобритания ще обменят опит в привличането на чуждестранни инвестиции
Българският износ за Великобритания се е удвоил за последните 10 години Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на фирми и продукти на Бизнес форум в Унгария
3 септември 2018 г., остров Чепел в Будапеща Още
Посещение на делегация от Пермската търговско-промишлена палата
Възможност за двустранни срещи, заявки се приемат до 10 юни Още