Брой 104 (1616), 05-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

България и Великобритания ще обменят опит в привличането на чуждестранни инвестиции


Българският износ за Великобритания се е удвоил за последните 10 години

Българският износ за Великобритания отбелязва устойчив ръст през последните години надхвърляйки 650 млн. евро през 2017 г. Това е почти двойно увеличение в сравнение с 2007 г. и над три пъти ръст в сравнение с годините преди приемането ни в ЕС. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Грег Хендс, заместник-министър на икономиката на Великобритания.

България и Великобритания ще обменят добри практики и опит между службите си по търговско-икономически въпроси, бе договорено по време на разговора. Предстоят да се уточнят детайлите на това взаимодействие, но Великобритания принципно подкрепя предложението. Това ще ни помогне и ние да разберем по-добре българския пазар, още повече, че не малък брой британски компании оперират на него, посочи Грег Хендс.

Двамата обсъдиха и потенциала за увеличаване на двустранния стокообмен и очаквания ефект от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. „Великобритания винаги е била наш важен партньор и се надявам не само да запазим добрите си икономически връзки, но и да работим за надграждането им“, каза българският заместник-министър. По думите му все повече компании от България реализират успешен експорт за островната държава.

Грег Хендс подчерта, че Великобритания ще продължи да бъде икономически свързана с България и Европа. Той изрази готовност за участие в общи събития и инициативи в сектори от взаимен интерес. Двамата обсъдиха и очаквания ефект  върху европейската икономика от търговската политика на САЩ.

Един от секторите, в които български компании успяват да се наложат и развиват във Великобритания е този на информационните и комуникационните технологии. Друг успешен български пример в Обединеното Кралство е на компания за климатизация, която е изпълнявала поръчки не само за редица частни клиенти, но и за общински болници и дори за Кралските Военновъздушни сили. В Лондон заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с представители на три български компании, които развиват успешен бизнес на Острова – „Дамвент“, „Телелинк“ и „International Business Alliance“.

Зам.-министър Манолев ги поздрави за резултатите, които постигат и обсъди с тях трудностите, които срещат. „Подобни срещи носят особен заряд, защото показват, че българските предприемачи са успешни, дори на най-големите и конкурентни пазари“, каза той. По думите му основна цел на екипа на Министерството на икономиката е да се поддържа връзка с тези представители на бизнеса и да се работи за създаване на механизъм за взаимопомощ на други български компании, които планират да излязат на съответния пазар. „Министерството на икономиката и Службата ни по търговско-икономическите въпроси са на Ваше разположение, за да Ви подкрепяме в трудностите, които срещате“, подчерта той по време на срещата.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в международна конференция под патронажа на президента Румен Радев
Представяне на европейските антикорупционни практики и модели – сравнение и възможности за противодействие на корупцията Още
В БТПП се проведе работна среща с новоназначения търговски съветник в Украйна
Продължава сътрудничеството между БТПП и СТИВ за активизиране на икономическите връзки между България и Украйна Още
Покана за финансов форум „Иновативни технологии и бъдещето на финансовата система. Финтех“
7 юни 2018 г., 11 часа в БТПП Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Национална стратегия за развитие на концесиите 2018-2027
Приоритетите за възлагане на концесии в страната Още
ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
България, ЕС и застаряването
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Великобритания ще обменят опит в привличането на чуждестранни инвестиции
Българският износ за Великобритания се е удвоил за последните 10 години Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на фирми и продукти на Бизнес форум в Унгария
3 септември 2018 г., остров Чепел в Будапеща Още
Посещение на делегация от Пермската търговско-промишлена палата
Възможност за двустранни срещи, заявки се приемат до 10 юни Още