Брой 91 (1103), 13-05-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Посланикът на Република Руанда посети БТПП


В рамките на визитата си у нас за връчване на акредитивните писма на Президента на България, Н. Пр. Жан Пиер Карабаранга, посланик на Република Руанда за България, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Палатата за пръв път провежда среща с посланик на Руанда, като осъществяването на подобен контакт е в унисон с все по-активната външна политика на африканската република.

Председателят на Палатата представи дейността на организацията, Арбитражния съд и успешното сътрудничество  с международни организации, както и бизнес климата в България.

От своя страна, Н. Пр. Жан Пиер Карабаранга очерта предимствата за развитие на бизнес и партньорство в Руанда, като акцентира върху новия икономически и международен облик на републиката и програмата за развитие на държавата Vision 2020. Според данните на Посланика, страната е мястото за най-свободно развитие на бизнес в Африка, с най-добри темпове на развитие на бизнес средата в Източна Африка.

В последните 13 години БВП на Руанда се е увеличил с 81%, като растежът само за 2015 г. е 7%. По време на 20-годишния преход на държавата БВП на глава от населението е нараснал от 200 на 700 долара, като цел на Vision 2020 е да достигне 1000 долара. Руанда е част от Източноафриканската общност, която обединява пазарите, визовия режим, свободното предвижване и свободната търговия между 120-милионното население на Кения, Бурунди, Южен Судан, Танзания, Уганда и Руанда.

Основна тема на срещата бяха бизнес секторите, в които Руанда изразява желание за установяване на контакти и сътрудничество с България, а именно – туризъм, хидро- и соларна енергетика, обработка на хранителни продукти, минна индустрия и металургия, информационни и комуникационни технологии, медицина. Изразено бе желание и от двете страни за провеждането на бизнес форуми, на които представители от тези браншове да установят партньорски връзки.

НОВИНИ ОТ БТПП
В ЦУМ започна търговското изложение „ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО”
Фирмени презентации, томбола всеки ден с атрактивни награди, приятни изненади Още
Посланикът на Словакия представи приоритетите на предстоящото Словашко председателство на Съвета на ЕС
Следващата среща на Евроклуба при БТПП ще бъде посветена на Словашкото председателство ... Още
Посланикът на Република Руанда посети БТПП
Очертани са секторите от взаимен интерес за сътрудничество Още
Покана за Българо-венецуелски бизнес форум
20 май 2016 г. от 10.00 часа в БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум „Шумът на парите, 2016“
31 май – 1 юни 2016 г., хотел „Хилтън“, София Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма
Единна система за туристическата информация ще свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, МВР, НАП и общините Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Важна информация за превозвачите, получена от Националния координатор за режим транзит на Република Сърбия
За потребителски стоки и текстил, транспортирани по шосе, с произход от Азия и евразийски държави Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага по-добра защита на работниците от канцерогенни химикали
Директивата относно канцерогените и мутагените (2004/37/ЕО) ограничава излагането на 13 канцерогенни химични вещества на работното място Още