Брой 26 (2032), 06-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Сътрудничеството между България и Япония се развива динамично
Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата и членовете на УС на БТПП – Константин Главанаков и Станислав Новаков, взеха участие в среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество с Япония. Домакин на събитието беше държавният глава Румен Радев, а в срещата участваха представители на едни от най-големите японски корпорации - от сферата на информационните технологии, електрониката, автомобилостроенето, хранителната промишленост. Някои от тях идват за първи път у нас.

От българска страна участие взеха национално представителните работодателски организации, представители на институции от двете държави, сред които министърът на икономиката Емил Караниколов и Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС, както и на академичната общност у нас.

„Япония е ключов партньор на България в региона на Източна Азия, не само като обем на търговско-икономическо сътрудничество, но най-вече като перспектива, защото в България вече има японски инвестиции, които са именно във високите технологии и производства с висока добавена стойност“, заяви президентът Радев. Той посочи, че сътрудничеството с Япония развива потенциала и креативността на младите българи, които са най-големият капитал на България.

„Днешната среща показва, че двустранните ни бизнес отношения имат по-висок потенциал отколкото може да си проличи от статистическите данни“, заяви посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе. Той посочи, че партньорството с България предоставя условия за развитие на търговията с ЕС и със Западните Балкани, което е предимство за японските компании.

Цветан Симеонов благодари на президента Румен Радев и посланик Масато Ватанабе за действията и усилията за активизиране на двустранното сътрудничество между България и Япония. „Японските инвестиции за нас представляват интерес поради високотехнологичните им постижения и затова, че такива инвестиции нямат  нужда от голяма територия, огромни помещения и много заети“, заяви Симеонов. „В България разполагаме с брилянтни експерти в ИКТ сектора, а с инвестициите в тези високотехнологични сектори можем да обединим усилията си за привличане на отлични експерти-българи, работещи в чужбина“.

По време на срещата, председателят на БТПП представи услугите, които Палатата предлага в полза на бизнеса, както и дигитализирания Арбитражен съд към БТПП, който има сключено споразумение с Японската асоциация за търговски арбитраж от 2011 г. „Само за сравнение - Японската асоциация има годишно  средно около 20 дела, а в БТПП броят само на международните е 20, а националните са 7 пъти повече“, заяви Симеонов.

Констатирано бе, че съществува потенциал след Брекзит България да привлече повече японски фирми от високотехнологичния сектор. Беше обявено и създаването на Японско-българска бизнес асоциация. Целта е допълнително да се подкрепят процесите на създаване на взаимноизгодни бизнес партньорства.

Председателят на БТПП спомена, че от 1972г. към БТПП функционира и Българско-японски бизнес съвет, в който обаче през годините не участваха големи японски инвеститори. „Удовлетворен съм от инициативата за създаване на Японско-българска бизнес асоциация, която ще даде нова динамика на двустранните отношения, и заявявам подкрепата на БТПП за инициативата“, заключи Симеонов. Константин Главанаков и Станислав Новаков се изказаха също в подкрепа на инициативата.

НОВИНИ ОТ БТПП
Сътрудничеството между България и Япония се развива динамично
Акцентът е върху науката, иновациите и потенциала на младите хора Още
Обмяна на опит и добри практики за приложението на GS1 стандарти
В отговор на повишените изисквания към качеството на данните за продуктите и проследимостта Още
Кариерен форум за българи във Великобритания на 7 март
БТПП е съорганизатор на форума Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП с две нови електронни услуги за работодателите
До 28 февруари е срокът за подаване на справките за доходи, изплатени през 2019 г. Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Над 170 000 бр. нарушения са установени от Инспекцията по труда при 40 200 бр. проверки
Всяка четвърта проверка е била в строителството или в селското стопанство Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Близо 13 000 безработни ще започнат работа по Националния план за действие по заетостта през 2020г.
Очаква се коефициентът на безработица да се понижи до 4.1% Още
ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
Демография на областите – кои се стопяват най-бързо?
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представя предложения за по-надежден, динамичен, предвидим и политически процес на присъединяване към ЕС
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство