Брой 26 (2032), 06-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Обмяна на опит и добри практики за приложението на GS1 стандартиНа 3 и 4 февруари се проведе работна среща между GS1 Австрия и GS1 България  в  рамките на програма за менторство. Домакин на срещата бе GS1 България. От австрийска страна участваха Майкъл Валтер, президент на GS1 Австрия, и Грегор Херцог, изпълнителен директор, а от страна на GS1 България – екип под ръководството на Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на УС на GS1 България, Цвета Братанова, изп. директор, Любомир Гайдаров, зам.-изп. директор, и Велин Кърчев, експерт.

Представителите на двете организации обмениха новости, добри практики и инициативи на двете организации. Част от темите бяха повишените изисквания към качеството на данните за продуктите и проследимостта - както за гарантиране безопасността на крайните потребители, така и от значение за търговците за доказване на произхода на стоката и оптимизация на логистичните процеси.

GS1 България представи продуктовия каталог БГ Баркод и мобилно приложение за съхранение и споделяне на продуктови данни, както и резултатите от проучване на интереса на българските фирми за изграждането в България на електронен каталог за основни и логистични данни за съхранение и споделяне в глобалната мрежа за синхронизация на продуктови данни по стандартите GS1 (GDSN, Global data synchronization network). Такава платформа работи с голям успех в Австрия от 2013 година и се ползва както от големи мултинационални компании, така и от малки фирми.

Обсъдени бяха ползите от въвеждане на уникална идентификация на юридически и физически лица при ползването на услуги на държавната администрация и за целите на техния бизнес. Държави, като например Австрия и Нова Зеландия, са прибегнали до използване на глобалните номера за идентификация на GS1 (GLN), за да улеснят бизнеса и да решат веднъж завинаги въпроса, чрез използването на методика, която е валидна и разпознаваема в целия свят. Това позволява създаването на единни регистри и ползването на единен портал, а не както е в България, където се създават отделни регистри за малки и средни предприятия към ИАНМСП, регистри на производители и търговци на плодове и зеленчуци към МЗХГ и други. GS1 България е на разположение за повече информация по темата.

Бяха обсъдени и възможностите за бъдещо сътрудничество, каквото е установено по проекти, свързани с отпечатването на логистични етикети чрез онлайн приложението GS1 Print, и въпроси относно качеството на отпечатване на баркодове и други.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Сътрудничеството между България и Япония се развива динамично
Акцентът е върху науката, иновациите и потенциала на младите хора Още
Обмяна на опит и добри практики за приложението на GS1 стандарти
В отговор на повишените изисквания към качеството на данните за продуктите и проследимостта Още
Кариерен форум за българи във Великобритания на 7 март
БТПП е съорганизатор на форума Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП с две нови електронни услуги за работодателите
До 28 февруари е срокът за подаване на справките за доходи, изплатени през 2019 г. Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Над 170 000 бр. нарушения са установени от Инспекцията по труда при 40 200 бр. проверки
Всяка четвърта проверка е била в строителството или в селското стопанство Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Близо 13 000 безработни ще започнат работа по Националния план за действие по заетостта през 2020г.
Очаква се коефициентът на безработица да се понижи до 4.1% Още
ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
Демография на областите – кои се стопяват най-бързо?
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представя предложения за по-надежден, динамичен, предвидим и политически процес на присъединяване към ЕС
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство