Назад

Близо 4 млрд. евро са инвестициите от френски и италиански компании у нас


Преките чуждестранни инвестиции, реализирани от френски и италиански компании у нас, възлизат на близо 4 млрд. евро. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на съвместно събитие, организирано от Френско-българската търговска и индустриална камара и Конфиндустрия България. По думите му тази стойност е ясен знак за значимостта на двете държави, като икономически партньори на страната.

„За първите десет месеца на миналата година общият износ на България към Италия и Франция е 4,4 млрд. евро. Ръстът на износа към Италия е почти 50%, а този към Франция – близо 30%, което е показателно за добрите темпове, с които се развиват търговските ни отношения“, подчерта Никола Стоянов. Според него зад тези числа стоят добрата работа и активността на много компании, на търговските камари и на посолствата на двете страни. „Все още очакваме окончателните данни за 2022 г., но на база на резултатите по тримесечия мога в аванс да кажа, че въпреки кризите, ще отчетем една много успешна година по отношение на търговското и икономическо сътрудничество между нашите държави“, посочи още министър Стоянов.

Участие в събитието взеха посланиците на Франция и Италия у нас Жоел Мейер и Джузепина Дзара, председателят на УС на ФБТИК Стефан Делайе, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели и др.