Брой 194 (451), 07-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

БФА се противопоставя на нови рестрикции срещу производителите на зелена енергия


Българската фотоволтаична асоциация (БФА) категорично се противопоставя на постъпилото в Народното събрание предложение от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което предвижда  въвеждане на данък от 30% върху енергията, произведена от фотоволтаични централи, както и ограничаване на часовете работа на зелените централи.

В момент, в който правителството търси начин за стабилизиране на сектора и намаляване на кредитната задлъжнялост, подобно решение би довело до фалит на цял един сектор и допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната. Направеното предложение не се вписва по никакъв начин в заявената от правителството политика за намиране на устойчиви и ефективни решения за развитие на българската енергетика.

В позицията на БФА се казва:

„ВЕИ-секторът е най-големият частен инвестиционен отрасъл в България. През последните 3 години вложенията в него възлизат на над 3 млрд. евро. Разкрити са около 10 хил. пряко заети работни места и още близо толкова – в свързани бизнес-дейности.  За първи път в България с инвестиции в зелени производства стъпиха едни от най-големите световни финансови институции, както и водещи международни технологични компании.

Прилагането на европейските политики за насърчаване на зелената енергия в енергийния микс даде възможност и на множество български предприемачи да се включат с проекти в сектора, като броя на фирмите вече е над 1600. Освен това всеки български гражданин получи възможност да ползва за дома си възобновяема енергия, за да намали битовите си сметки. 
Приемането на наказателни мерки към сектора на ВЕИ и непрекъснатите промени в законодателството създават непредвидимост на бизнес-средата и недоверие сред инвеститорите. Подобни мерки ще доведат не само до оттегляне на големите инвеститори, но биха унищожили в зародиш възможността българските домакинства да станат независими от енергийните монополи.  

Настояваме за независим международен одит и ревизия на БЕХ. Само по този начин ще стане ясно за всички български граждани къде са потънали милиардите евро, които БЕХ е натрупал под формата на кредити, както и ще се осветли начинът, по който се управлява българската енергетика. Без публично да се покаже истината за финансовото състояние на БЕХ, не може да се търсят каквито и да било решения за оздравяване и устойчиво функциониране на сектора. Остава отворен въпросът защо БЕХ търси защита на нерентабилните и замърсяващи производства за сметка на възобновяемите източници, които са гаранция за устойчивото развитие и конкурентноспособността на енергетиката.
Настояваме Премиерът Пламен Орешарски, Вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, да заявят ясно своята позиция по направените от БЕХ предложения.”

НОВИНИ ОТ БТПП
Трети бизнес форум София - Тайпе се проведе в БТПП
Участваха тайвански фирми от секторите информационни технологии, медицински продукти, замразени храни и отоплителни системи Още
Среща с почетния ни консул в Бразилия
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БФА се противопоставя на нови рестрикции срещу производителите на зелена енергия
Българският енергиен холдинг e предложил въвеждане на данък от 30% върху енергията, произведена от фотоволтаични централи Още
Започна регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ за 2013 г.”
В конкурса могат да участват и компании, които не са членове на БАИТ Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
14 октомври – Световен ден на стандартизацията
Международните стандарти гарантират положителни промени Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Бюджетът до август – какво се случва с приходите?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС и Китай: Ползите от споразумение в областта на инвестициите
ЕП ще разисква утре ново споразумение за защита на инвеститорите, което има потенциал да отвори много врати пред компаниите от ЕС с интерес към китайския пазар Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
СЪОБЩЕНИЯ
Информация от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество