Брой 194 (451), 07-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕС и Китай: Ползите от споразумение в областта на инвестициите

Хелмут Шолц (вляво) и Кресченцо Ривелини (вдясно)

 

На 8 октомври Европейският парламент ще разисква преговорите между ЕС и Китай за сключването на ново споразумение за защита на инвеститорите, което има потенциал да отвори много врати пред компаниите от ЕС с интерес към китайския пазар. На Интернет сайта на Европейския парламент е публикувано интервю за ползите и предизвикателствата с автора на проекта за резолюция на ЕП  Хелмут Шолц (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) и с ръководителя на парламентарната делегация за връзки с Китай  Кресченцо Ривелини (ЕНП, Италия).

Какви са преимуществата от сключването на инвестиционно споразумение на европейско ниво вместо на национално ниво? Не биха ли могли държавите-членки да защитят по-добре интересите на своите фирми и потребители чрез двустранни договори?
Хелмут Шолц: При споразумение между ЕС и Китай биха се създали равни условия за инвеститорите от всички страни-членки на ЕС. Към момента някои от съществуващите двустранни споразумения са по-неблагоприятни от други. Ще се облекчи и така нужният поток от китайски инвестиции към Европа, тъй като инвеститорите от тази страна няма да трябва повече да се съобразяват със сложна мозайка от правила в отделните страни в ЕС.
Кресченцо Ривелини: В двустранните отношения Китай винаги ще бъде в по-силна позиция. Вярно е, че някои страни имаха своите преимущества; сега обаче е ясно, че това е било само в краткосрочен план. Двустранните споразумения създават скрита вътрешна конкуренция, която може само да ощети Европа.

Има ли баланс в момента за европейските компании, които искат да инвестират в Китай? Как споразумението ще подобри ситуацията?
Хелмут Шолц: Ако погледнем ситуацията в момента, ще видим, че компании от някои страни-членки са много по-интегрирани на китайския пазар и постигат по-големи успехи от други. Германските и британските компании, които взеха своите инвестиционни решения преди двадесет години, се справят много по-успешно от техните конкуренти от други страни-членки. Новото споразумение ще даде възможност на изоставащите да настигнат по-напредналите. Ние обаче трябва да направим така, че нарастването на инвестиционната активност да не става за сметка на опазването на климата и околната среда или на условията на труд.
Кресченцо Ривелини: В днешно време европейските компании, които желаят да инвестират в Китай, са лишени от права на интелектуална собственост. Ако имаме обща позиция, този въпрос ще се преразгледа. Това споразумение би било стъпка във вярната посока.

НОВИНИ ОТ БТПП
Трети бизнес форум София - Тайпе се проведе в БТПП
Участваха тайвански фирми от секторите информационни технологии, медицински продукти, замразени храни и отоплителни системи Още
Среща с почетния ни консул в Бразилия
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БФА се противопоставя на нови рестрикции срещу производителите на зелена енергия
Българският енергиен холдинг e предложил въвеждане на данък от 30% върху енергията, произведена от фотоволтаични централи Още
Започна регистрацията за конкурса „Наградите на БАИТ за 2013 г.”
В конкурса могат да участват и компании, които не са членове на БАИТ Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
14 октомври – Световен ден на стандартизацията
Международните стандарти гарантират положителни промени Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Бюджетът до август – какво се случва с приходите?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС и Китай: Ползите от споразумение в областта на инвестициите
ЕП ще разисква утре ново споразумение за защита на инвеститорите, което има потенциал да отвори много врати пред компаниите от ЕС с интерес към китайския пазар Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
СЪОБЩЕНИЯ
Информация от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество