Брой 225 (482), 19-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Есенен бирен салон организира Съюзът на пивоварите в България


На 13 ноември в Гранд хотел София се проведе петият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. За пореден път дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса, медиите и именити приятели на бирата се събраха, за да отпразнуват началото на новия сезон на тъмното пиво.

Владимир Иванов, член на УС на Съюза на пивоварите в България, приветства гостите и коментира развитието на сектора в България спрямо другите страни от ЕС: „През 2012 г. в България са произведени близо 5 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС по производство на бира. На първо място е Германия с 94,6 млн. хектолитра. По отношение на консумацията на бира на глава от населението сме на 14 позиция. С най-висока консумация е Чехия със 148 л., следвана от Австрия – 108 л. и Германия – 107 л. По продажби на пиво България е на 13 място с 5,4 млн. хектолитра. Нарастващият обем на вносните марки бира и увеличеният брой чужди туристи повишават консумацията на пиво в страната. Лидер по продажби на бира отново е Германия с 86 млн. хектолитра, следвана от Великобритания и Полша.”

Гостите на събитието бяха запознати и с качествата на тъмната бира, при която за разлика от светлото пиво, малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус. Не е за пренебрегване и фактът, че според много научни изследвания тъмното пиво е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата бира. При умерена консумация тези качества на тъмното пиво го правят особено подходящо за балансирания режим на хранене през зимните месеци.

Температурата, при която характерът на тъмното пиво се усеща най-пълно, е 10 – 12 градуса. Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните „бирени” държави като Белгия например, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад.

Допълнителна информация:

През 2012 г. в България са произведени 4 992 3000 хектолитра пиво. Според данни на Националния статистически институт вносът на пиво (включително от страните на ЕС) е 423 812 хл., а износът – 92 794 хл. Членовете на Съюза на пивоварите са реализирали в страната 5 084 000 хл. бира. През 2012 у нас консумацията на бира на глава от населението е 73 литра.
Българските производители предлагат на пазара над 12 марки тъмно пиво. Заедно с марките  светло пиво и бирените миксове портфолиото на пивоварните компании включва повече от 80 асортимента бира.Национално представително проучване на IPSOS България за 2013 г. отчита, че през есента българите пият бира средно по 8 пъти месечно. През есенния сезон 53 % от пълнолетните българи консумират пенливото питие поне веднъж седмично, а 10 % от тях -  поне веднъж дневно.

НОВИНИ ОТ БТПП
Проф. Мръкчов представи новата си книга „Имуществена отговорност на работодателя“
Книгата е наситена с богата съдебна практика на Върховния съд и Върховния касационен съд Още
Среща с представители на фирма „Велграф Груп”
Фирмата изпълнява проект в Туркменистан за изграждане на комплекс за развъждане на есетрова риба Още
Покана за семинар „Ваучерите за храна - незабавни резултати за бизнеса”
Ваучерите за храна не само увеличават покупателната способност на работниците, но и подкрепят националната икономика Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Бургас се проведе семинар за противодействие на неформалната икономика
Осигурителните отношения и правни механизми за защита на интересите на работещите бяха сред темите на семинара Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Есенен бирен салон организира Съюзът на пивоварите в България
Тъмна бира, кулинарни състезания и новости в пивоварния сектор бяха акцентите на събитието Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
България в международните класации 2013 – преглед на ИПИ
87 мерки за икономически растеж Още
НСИ: С 20.7% е намалял индексът на цените на продукцията в селското стопанство за третото тримесечие
Индексът на цените на продукцията от растениевъдството е намалял с 26.7%, а в животновъдството се е увеличил със 7.8% Още
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
Конференция за достъпа на българския бизнес до финансовите инструменти на международни финансови институции
Международните финансови институции имат важни функции като катализатор за нарастване обема и качеството на инвестициите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджетната рамка на ЕС за 2014-2020 г. бе одобрена окончателно днес от Европейския парламент
Около 94% от средствата се инвестират в програми в полза на гражданите и предприятията в ЕС Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферта от Габинвест ЕООД - немска дъщерна фирма на L&O HUNTING GROUP GmbH