Брой 225 (482), 19-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ

Конференция за достъпа на българския бизнес до финансовите инструменти на международни финансови институции


„Международните финансови институции биха били по-полезни, ако засилят функциите си по отношение превенцията на кризи. Обръщаме се към тях да подпомогнат излизането от кризата и за подкрепа на правителството в усилията му за насърчаване на икономическия растеж”. Това обяви вчера заместник министър-председателят Даниела Бобева при откриването на конференцията "Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат", която събра представители на бизнеса и международните финансови институции в резиденция «Бояна». Във форума взеха участие министърът на финансите Петър Чобанов, българските представители в ЕБВР, Международната финансова корпорация, Черноморската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и др.

Според зам. министър-председателя международните финансови институции имат важна роля в реализирането на приоритетите на кабинета в икономическата сфера. Те са установяване на коректни взаимоотношения между държавата и бизнеса, решително намаляване на административната тежест и партньорство с бизнеса при мобилизирането на финансови ресурси.

Бобева поясни, че запазването на стабилността на банковата система е сред акцентите в икономическата политика на правителството. Тя спомена, че предстоят промени в Закона за кредитните институции, с които ще се внедрят изискванията на новия стандарт Базел III. Друга подкрепа от страна на правителството са планираните 500 млн. лв. за финансиране на проекти за регионално развитие и заделените в Бюджет 2014 20 млн. лв. за иновации.

Зам. министър-председателят по икономическото развитие обърна сериозно внимание на необходимостта от оживяване на капиталовия пазар и превръщането му в генератор за икономически растеж. Тя съобщи, че правителството рестартира приватизацията на Централния депозитар и на Българска фондова борса – София, обяви плановете миноритарни държавни дялове да бъдат продадени чрез борсата и акцентира върху готвените мерки за мотивиране на компаниите да се листват на борсата. «За съжаление капиталовият пазар все още се разглежда по-скоро като инструмент за приватизация, а не като възможност за финансиране на частни компании», обясни вицепремиерът.

 „Международните финансови институции имат важни функции като катализатор за нарастване обема и качеството на инвестициите и развитието на частния сектор в България“, подчерта финансовият министър Петър Чобанов в приветствието си към участниците в дискусията. Той допълни, че приоритет на българското правителство е съживяването на икономиката чрез подкрепящи мерки за бизнеса.

„Фокусът на политиката по подкрепа ще бъде преместен от големите проекти към малките и средните предприятия», категорична бе г-жа Бобева. Тя призова бизнеса да постави проблемите и трудностите, които среща при общуването си с финансовите институции, за да може правителството да ги постави в преговорите си с тях. «Тук са представителите на България в бордовете им, те също ще искат промяна на условията, за да бъде ресурсът им достъпен», каза вицепремиерът. Според нея въпреки кризата международните финансови институции не са преразгледали своята политика с оглед променените обстоятелства и не са достатъчно гъвкави и атрактивни в предлагането на иновативни продукти, които да подпомогнат предприемачите.

В подкрепата за малкия и средния бизнес изключително много ще се разчита на Българската банка за развитие. Финансиране за микро и малки предприятия, за стартиращите фирми, за финансиране на износа – това са основните линии, в които ще се развива банката, за да се превърне в истинска банка за развитие. Изпълнителният директор на ББР Билян Балев представи някои от намеренията за създаване на нови продукти според нуждите на бизнеса. «Няма да измисляме продукти в офиса на банката, а ще се срещаме с бизнеса, за да установим какви са нуждите и как можем да им отговорим», обеща Балев.  В хода на дискусията се родиха ценни идеи за дизайн на нови продукти и за по-добро взаимодействие между българския бизнес и финансиращите институции.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Проф. Мръкчов представи новата си книга „Имуществена отговорност на работодателя“
Книгата е наситена с богата съдебна практика на Върховния съд и Върховния касационен съд Още
Среща с представители на фирма „Велграф Груп”
Фирмата изпълнява проект в Туркменистан за изграждане на комплекс за развъждане на есетрова риба Още
Покана за семинар „Ваучерите за храна - незабавни резултати за бизнеса”
Ваучерите за храна не само увеличават покупателната способност на работниците, но и подкрепят националната икономика Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Бургас се проведе семинар за противодействие на неформалната икономика
Осигурителните отношения и правни механизми за защита на интересите на работещите бяха сред темите на семинара Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Есенен бирен салон организира Съюзът на пивоварите в България
Тъмна бира, кулинарни състезания и новости в пивоварния сектор бяха акцентите на събитието Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
България в международните класации 2013 – преглед на ИПИ
87 мерки за икономически растеж Още
НСИ: С 20.7% е намалял индексът на цените на продукцията в селското стопанство за третото тримесечие
Индексът на цените на продукцията от растениевъдството е намалял с 26.7%, а в животновъдството се е увеличил със 7.8% Още
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
Конференция за достъпа на българския бизнес до финансовите инструменти на международни финансови институции
Международните финансови институции имат важни функции като катализатор за нарастване обема и качеството на инвестициите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджетната рамка на ЕС за 2014-2020 г. бе одобрена окончателно днес от Европейския парламент
Около 94% от средствата се инвестират в програми в полза на гражданите и предприятията в ЕС Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферта от Габинвест ЕООД - немска дъщерна фирма на L&O HUNTING GROUP GmbH