Брой 159 (669), 20-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Българска фотоволтаична асоциация: Стабилни решения и спазването на законите могат да спасят енергийния сектор у нас


Състоянието на енергийния сектор в момента е катастрофално и единствено стабилността на решенията и спазването на българските закони може да го спаси. Зад тази теза застана председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея именно, заради тежкото състояние на системата, създаването на енергиен борд е изключително важен за нея, както е нужно да се привлекат големи международни финансови институции и ЕК.

"Енергийният борд - това са правила, които ще бъдат възприети от всички заинтересовани страни. Важно е да има диалог и е важно всички заинтересовани страни да могат да представят позициите си пред властите. Нещо, което не се случваше повече от година и е важно в една лигитимна среда да се проведе диалогът за сектора. Много е важно в рамките на енергийния борд да се приеме принципа, че законността е основна водеща сила при вземането на решения при регулатора." - обясни Русинова.

Меглена Русинова заяви, че българската фотоволтаична асоциация е готова да вземе участие в енергийния борд. Нужно е обаче да бъдат спрени кражбите, конфликтите на интереси и корупцията в целия сектор, допълни експертът. Тя подчерта, че техните цени са най-ниските в сектора.

"Нашите цени са най-ниски в сравнение с останалите производители. Защо? Защото сме екологично чисти и не причиняваме допълнителни разходи на обществото. Всички сме свидетели за това какви са климатичните промени и разходите, които те причиняват за всички сектори на българската икономика." - коментира Русинова.

Финансовият анализ на системата показва, че зелените централи са най-малкият проблем и, че зелените централи не са тези, които причиняват финансовите дефицити в системата, а напротив. Това заяви Русинова и допълни, че според нея над ДКЕВР е оказван политически натиск да взима определени решения.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Готови сме да помагаме на фирмите за справяне с неблагоприятните последици от руското ембарго
Забраната за внос на стоки от ЕС на руския пазар, по първоначални данни, ще доведе до годишна загуба за българските стоки, засегнати от ембаргото, на стойност около 1.654 млн. долара Още
Предстоят двустранни бизнeс срещи в София между турски компании от BALKANSIAD и български фирми
Турската делегация включва представители на секторите строителство, хранително-вкусова промишленост, текстил, туризъм, автомобилна промишленост, финанси... Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българска фотоволтаична асоциация: Стабилни решения и спазването на законите могат да спасят енергийния сектор у нас
Асоциацията е готова да вземе участие в енергийния борд Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Правителството прие отчет за финансовото състояние на държавата за първите шест месеца на 2014 г
6.6 млрд. лв. е фискалният резерв към 30 юни 2014 г. Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Набират се младежи за дуално обучение в Германия
В рамките на програмата “The Job of my Life” - обучението започва през 2015 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Програмата „Еразъм“ за обмен на студенти става все по-популярна
Близо 270 000 студенти от цяла Европа са участвали в програмата на ЕС за обмен през 2012 – 2013 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Български щанд на Международния панаир за поддоставчици "Z 2015 - Subcontracting Fair", 24 – 27 февруари 2015 г., Лайпциг
Срок за заявяване на интерес за участие в общия български щанд: 5 септември 2014 г. Още