Брой 159 (669), 20-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Програмата „Еразъм“ за обмен на студенти става все по-популярна


Близо 270 000 студенти от цяла Европа са участвали в програмата на ЕС за обмен през 2012 – 2013 г. Това е рекорд в нейната 27-годишна история.

Програма „Еразъм“ дава възможност на студенти да прекарат до една година в друга държава — за обучение или за учебен стаж в предприятие. В рамките на програмата студентите не заплащат такси за обучение в приемащите университети, а освен това им се отпуска стипендия, подпомагаща покриването на техните разноски в чужбина.

Освен за студенти, „Еразъм“ предоставя възможности и за научни работници, работещи в сферата на висшето образование и бизнесмени да пътуват в чужбина за преподаване или обучение за период до 6 седмици.

Над 269 000 студенти са участвали в обмен през 2012 – 2013 г. — с 15 000 повече спрямо предходната година, както и повече от 52 000 работещи в сферата на висшето образование.

Средно студентите по програма „Еразъм“ са прекарали малко над 6 месеца, учейки в чужбина, като са получавали стипендия от 253 евро на месец. Най-популярните дестинации за обучение са били Испания, Германия и Франция, а Обединеното кралство е било предпочитано за учебни стажове в предприятия.

Програмата обхваща всички страни от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция. Бившата югославска република Македония се присъедини тази година.

Придобиване на опит

Прекарването на време в чужбина помага на студентите да разширят опита си и им дава възможност да повишат своите шансове за намиране на работа. Научните работници могат да натрупат ценен опит за подобряване на качеството на преподавателската си дейност.

В момента около 10% от студентите в ЕС учат или се обучават в чужбина, като целта на Съюза е техният брой да се удвои до 2020 г.

През септември ЕС ще публикува първото си проучване за ефекта от „Еразъм“ върху пригодността за заетост на младите хора. През 2012 – 2013 г. 500 бизнесмени са преподавали в чужбина по линия на „Еразъм“ — това подчертава подобрените връзки между сферите на труда и образованието.

Еразъм+

През тази година влиза в сила разширена програма — Еразъм +, по която през следващите 7 години ще бъдат предоставени заеми на 4 млн. души, включително 2 млн. студенти във ВУЗ.

Програмата съдържа и подобни схеми за чираци и доброволци, като се предоставя допълнителна помощ на хора със специални нужди, в неравностойно положение или от отдалечени области.

Програмата е наречена така в чест на философа Дезидериус Еразмус от Ротердам (1466 – 1536 г.), пътувал из цяла Европа в търсене на знание, опит и прозрения.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Готови сме да помагаме на фирмите за справяне с неблагоприятните последици от руското ембарго
Забраната за внос на стоки от ЕС на руския пазар, по първоначални данни, ще доведе до годишна загуба за българските стоки, засегнати от ембаргото, на стойност около 1.654 млн. долара Още
Предстоят двустранни бизнeс срещи в София между турски компании от BALKANSIAD и български фирми
Турската делегация включва представители на секторите строителство, хранително-вкусова промишленост, текстил, туризъм, автомобилна промишленост, финанси... Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българска фотоволтаична асоциация: Стабилни решения и спазването на законите могат да спасят енергийния сектор у нас
Асоциацията е готова да вземе участие в енергийния борд Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Правителството прие отчет за финансовото състояние на държавата за първите шест месеца на 2014 г
6.6 млрд. лв. е фискалният резерв към 30 юни 2014 г. Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Набират се младежи за дуално обучение в Германия
В рамките на програмата “The Job of my Life” - обучението започва през 2015 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Програмата „Еразъм“ за обмен на студенти става все по-популярна
Близо 270 000 студенти от цяла Европа са участвали в програмата на ЕС за обмен през 2012 – 2013 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Български щанд на Международния панаир за поддоставчици "Z 2015 - Subcontracting Fair", 24 – 27 февруари 2015 г., Лайпциг
Срок за заявяване на интерес за участие в общия български щанд: 5 септември 2014 г. Още