Брой 144 (654), 30-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството - номинация в категорията "Инвестиции в предприемачески умения"


Проектът на Министерство на икономиката и енергетиката "Брандико", за създаване на търговска марка от тренировъчни предприятия и нейната защита като Марка на Общността, спечели от Европейската комисия номинация за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството в категорията "Инвестиции в предприемачески умения".

България  за първи път получава номинация  в престижния конкурс на Европейската комисия, откакто ежегодно участва от 2009 година насам.

В категорията българският проект ще се състезава с още три проекта от Великобритания, Германия и Сърбия. Победителят ще стане ясен на 2 октомври 2014 година в Неапол, Италия, по време на Третата Асамблея на малките и средните предприятия – главният политически форум на Европейската комисия в областта на предприемачеството и промишлеността.

"Брандико" е проект, който МИЕ създаде през 2011 година и има четири издания досега. Целта е учениците от тренировъчните предприятия в страната, създадени в средните училища, да се научат да изграждат своя оригинална търговска марка, да се запознаят със смисъла и значението на интелектуалната собственост и да знаят как да защитят бранда си като Марка на Общността. Марката на Общността е метод за защита на търговски марки с една регистрация на територията на целия Единен пазар. По дял на търговските марки, защитени като Марка на Общността, България се нарежда на 20-то място в ЕС, като само за последните 4 години са регистрирани 56% от всички Марки на Общността за България от създаването на общностната марка през 1998 година.

До момента  в Брандико са участвали над 1700 ученици от 140 тренировъчни предприятия от 22 града в България и 3 града в Румъния и Молдова.

Традиционни партньори на МИЕ в провеждането на Брандико са Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерство на образованието и науката, Патентното ведомство, Съюзът на изобретателите в България, Джуниър Ачийвмънт България и АПРА Porter Novelli.

Европейските  награди за насърчаване на предприемачеството са конкурс на Европейската комисия  за успешни публични проекти на национално, регионално или местно ниво в подкрепа на предприемачеството. Конкурсът съществува от 2006 година. До момента от създаването му в него са участвали над 2800 проекта от целия Европейски съюз, Норвегия, Исландия, Турция и Сърбия. Европейската комисия излъчва победител във всяка една от шестте категории, както и носител на Голямата награда. Целта на конкурса е да популяризира успешните проекти в подкрепа на предприемачеството в Европа, добрите практики и да повиши вниманието върху значението на предприемачеството и малкия бизнес за икономическото развитие на държавите-членки и ЕС като цяло.
government.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП Цветан Симеонов: Крайното противопоставяне в политическите среди прави бизнес обстановката у нас нестабилна
БТПП за трета година ще представи положителната страна на бизнеса в България в своето издание "България в цифри"/”Bulgaria in Figures” Още
Двустранни срещи за бизнес сътрудничество Match4Industry 2014 - 25-26 септември, Коджаели, Турция
Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата е съорганизатор на третото издание на Match4Industry Още
ПОКАНА до членовете на БТПП за участие в „Среща Индия – Европа”(CII India-Europe Conclave) - Делхи - 26 септември 2014 г.
Фокус върху страните от Централна и Източна Европа. B2B срещи между участниците Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти в БТПП за бизнес партньорство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Oсновни акценти в политиката на сближаване на ЕС за 2014—2020 г. - енергийната ефективност, заетостта и МСП
Шести доклад на ЕK за икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Парламентът актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014
Бюджетът на НЗОK се актуализира с 225 млн.Лв. Още
НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО
Близо един милиард лева за иновации през 2015 г.
Иновационна стратегия за интелигентна специализация - основа при разпределянето на евросредствата по ОП “Иновации и конкурентоспособност” в програмения период до 2020 г. Още
Европейските награди за насърчаване на предприемачеството - номинация в категорията "Инвестиции в предприемачески умения"
Проектът "Брандико" - създаване на търговска марка от тренировъчни предприятия и нейната защита като Марка на Общността, спечели номинация от ЕК Още
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Пламен Орешарски: Необходима е приемственост по отношение на Проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй
Дани Родерик: Проектът Westinghouse ще бъде дългосрочен актив и от полза за България Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Европейска конференция на тема "Standards: Your Innovation Вridge" – Брюксел, Белгия
Pолята на стандартизацията в подкрепа на научните достижения, иновациите и програма Хоризонт 2020 Още