Брой 144 (654), 30-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ

Пламен Орешарски: Необходима е приемственост по отношение на Проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй


Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата. Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента и главен изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик.
Г-н Орешарски отбеляза одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и подчерта, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. „Убеден съм, че проектът е добър“, добави той.

„Оценявам подкрепата, която сме получили досега“, заяви г-н Родерик. Той изрази увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и изтъкна ползите от него. Г-н Родерик отбеляза опасенията си от забавяне на проекта и изрази желание работата по него да продължи. Според него е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

“Във фазата, в която се намираме в момента постигнахме споразумение за цената при определени условия. Част от тези условия са намиране на финансиране и лицензиране на реактора. Това са нещата, заради които цената расте. Ние искаме всички тези въпроси да бъдат разрешени, преди да определим крайната цена», допълва той.

Представен е финансов проект, предложен от американското правителство. Следващата фаза ще бъде да елиминираме останалите рискове, така че всичко да бъде много ясно, когато догодина отидем в парламента с договора. Това е първият истински договор, включващ ангажимент от държавата, че иска да продължи напред с този проект, заяви още Родерик.

Преговорите до този момент са били свързани с определянето на стратегически инвеститор. "Уестингхаус" се е съгласила да участва с 30% в проектната компания.

Ние не сме офшорно дружество. Имаме лицензирана компания в България и искаме да разширяваме този бизнес, виждаме големи възможности за това, категоричен е Родерик.
Източник: government.bg
                     darikfinance

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП Цветан Симеонов: Крайното противопоставяне в политическите среди прави бизнес обстановката у нас нестабилна
БТПП за трета година ще представи положителната страна на бизнеса в България в своето издание "България в цифри"/”Bulgaria in Figures” Още
Двустранни срещи за бизнес сътрудничество Match4Industry 2014 - 25-26 септември, Коджаели, Турция
Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата е съорганизатор на третото издание на Match4Industry Още
ПОКАНА до членовете на БТПП за участие в „Среща Индия – Европа”(CII India-Europe Conclave) - Делхи - 26 септември 2014 г.
Фокус върху страните от Централна и Източна Европа. B2B срещи между участниците Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти в БТПП за бизнес партньорство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Oсновни акценти в политиката на сближаване на ЕС за 2014—2020 г. - енергийната ефективност, заетостта и МСП
Шести доклад на ЕK за икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Парламентът актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014
Бюджетът на НЗОK се актуализира с 225 млн.Лв. Още
НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО
Близо един милиард лева за иновации през 2015 г.
Иновационна стратегия за интелигентна специализация - основа при разпределянето на евросредствата по ОП “Иновации и конкурентоспособност” в програмения период до 2020 г. Още
Европейските награди за насърчаване на предприемачеството - номинация в категорията "Инвестиции в предприемачески умения"
Проектът "Брандико" - създаване на търговска марка от тренировъчни предприятия и нейната защита като Марка на Общността, спечели номинация от ЕК Още
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Пламен Орешарски: Необходима е приемственост по отношение на Проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй
Дани Родерик: Проектът Westinghouse ще бъде дългосрочен актив и от полза за България Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Европейска конференция на тема "Standards: Your Innovation Вridge" – Брюксел, Белгия
Pолята на стандартизацията в подкрепа на научните достижения, иновациите и програма Хоризонт 2020 Още