Назад

Българо-турски бизнес форум, посветен на двустранното сътрудничество в прехода към зелена икономика



Темата за зелената икономика бе на фокус по време на българо-турски бизнес форум „Възможности за устойчиво търговско-икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика“, проведен в края на миналата седмица в Банско. Българската търговско-промишлена палата подкрепи събитието, организирано от Българско-турската търговско-индустриална камара и Посолството на Република Турция.

Ромео Шатев, член на УС на БТПП и председател на ТПП Благоевград, взе участие в откриването на форума, като сподели, че темата е много актуална на фона на сложната икономическа среда в световен мащаб и повишаващите се цени на енергийните ресурси.

Той подчерта, че бизнесът България – Турция е между партньори и приятели.  Това е видно от резултатите в двустранната търговия. През 2020 г. Турция заема 5-то място в износа на България с дял от 6.8% и 3-то място във вноса с дял от 6.4%.

За БТПП и нейните членове перспективните области за взаимноизгоден бизнес България – Турция са много - инфраструктурни проекти, разработване на нови енергийни източници с акцент на възобновяемите, автомобилна промишленост, текстилна промишленост, опазване на околната среда, селско стопанство, туризъм, търговия.

Преодоляването на отминаващата здравна и настоящата икономическа криза за бизнеса от България и Турция е възможно чрез сътрудничество между приятели, с повече бизнес инициативи, активно търсене на партньори, съвместни дейности – joint ventrures, бартерни отношения, съвместно производство и излизане на трети пазари, както и със съдействието на бизнес организациите от двете страни, прилагайки европейските принципи и насоки за развитие.

От името на БТПП Шатев заяви,че проблемите, които имаме в настоящия момент – нарастваща инфлация, нарушени вериги за доставки, липса на ключови суровини за промишлеността, са общи и единствено обединени можем да ги преодолеем.

В събитието взеха участие Н.Пр Айлин Секизкьок, посланик на Турция у нас, Иван Кадев, кмет на община Банско, Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Бурхан Немутлу, председател на УС на Българо-турската търговско-индустриална камара, Уфук Йозтюрк, председател на УС на Регнум Турция и Регнум България, Кемал Караман, председател на УС на БУЛТИШ – Дружество на български и турски бизнесмени.

Форумът бе съпъстван от много двустранни разговори между предприемачи от България и Турция.