Назад

В Женева заседава 12-та министерска конференция на Световната търговска организация


Нгози Оконджо-Ивеала откри конференцията

Генералният директор на СТО г-жа Нгози Оконджо-Ивеала откри в Женева 12-та министерска конференция на Световната търговска организация (СТО). Светът днес се сблъсква с многобройни кризи, като пандемия, недостиг на продоволствие, изменение на климата, регионални конфликти, заяви тя и призова всички страни към съвместни действия за преодоляване на трудностите. „Нито една страна не може да реши тези кризи сама, настъпи момент, когато целият свят трябва да работи задружно“, отбеляза Нгози Оконджо-Ивеала.

В рамките на четиридневната конференция членовете на СТО ще обсъдят важни въпроси като отказ от права по Споразумението по търговските аспекти на права по интелектуална собственост  за ваксините против COVID-19, мерки за реагиране на пандемията, субсидиране на рибарството, селското стопанство, приемане на декларация за продоволствената сигурност, както и реформата на СТО. Подготвен е проект на министерска декларация с поемане на ангажимент за конкретни мерки за улесняване на търговията и подобряване на работата в посока устойчивост на пазарите на храни и селскостопански култури, както и торове. В текста се обещава специално внимание да бъде отделено на най-бедните и най-зависимите страни.

12-та министерска конференция, която ще продължи до 15 юни, се председателства от Тимур Сулейменов, първи заместник-ръководител на администрацията на президента на Казахстан. Първоначално конференцията бе планирана да се проведе в Нур-Султан, Казахстан, през юни 2020 г., но бе отложена два пъти поради ограничения в отговор на пандемията COVID-19. 

Министерската конференция е висш орган на СТО и обикновено се провежда на всеки две години. В нея участват министрите на търговията и други високопоставени личности от 164-те членове на организацията. Българска правителствена делегация също участва в конференцията.