Назад

Втората национална конференция за МСП „Smart Growth: Трансформация 4.0“


Как малките и средни фирми да продължат да растат устойчиво - въпреки задаващата се икономическа стагнация и адаптирайки се към трайно високи енергийни цени? Какви са печелившите модели за трансформация на бизнеса им, какви са възможностите тази трансформация да бъде подпомогната по линия на националното и европейското финансиране?

Тези въпроси са във фокуса на Втората национална конференция за малък и среден бизнес Smart Growth: Трансформация 4.0 на списание BGLOBAL, която събира представители на компаниите, на изпълнителната власт и на финансиращи институции на 22 юни, сряда, в Гранд хотел София в столицата. Дискусията се организира със съдействието на Министерството на иновациите и растежа и на нея за първи път ще бъдат очертани параметрите на първата мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, насочена директно към бизнеса – за технологична модернизация на предприятията, по която ще бъдат отпуснати 260 млн. лв. 

Именно технологичната модернизация е тема на един от двата дискусионни панела в рамките на Smart Growth. Освен информация за новата мярка в подкрепа на фирмите, която се очаква да стартира през месец юли, в панелната програма ще се очертаят пътищата за технологично обновление и възможностите на компаниите да осигурят финансиране за тези процеси. Сред участниците в дискусията – и с готовност да отговарят на въпросите на бизнеса, са изпълнителният директор на Агенцията за малък и среден бизнес Бойко Таков, изпълнителният директор на Фонда на фондовете Мартин Гиков, Десислава Симеонова, член на УС на ОББ и изпълнителен директор Малки и средни предприятия Банкиране, Ян Скварил, партньор в консултантската компания NextConsult, представители на стартъп асоциацията BESCO и др.

Ценовата оптимизация на източниците на енергия и енергийната ефективност на бизнес процесите са темите, включени във втория панел на конференцията. Конкретните политики на правителството и на управляващото мнозинство, насочени към малкия и среден бизнес, ще бъдат представени от зам.-министъра на енергетиката Ива Петрова и от депутата Владислав Панев, член на парламентарната енергийна комисия. Деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев ще очертае ефективните модели за промяна на източниците на енергия и преминаване към възобновяеми енергийни източници, инж. Димитър Манков от „Шнайдер Електрик“ ще говори за умните сградни решения, които оптимизират разходите, а Станислав Андреев от ЕнЕфект - за управлението на енергията в предприятията и възможностите за финансиране на модернизацията.

Конференцията „Smart Growth: Трансформация 4.0“ ще се проведе в зала „София“ на Гранд хотел София, от 14,30 до 18 ч. на 22 юни. Присъствието е чрез регистрация, предварителна (тук) или на място, от 14 ч.