Брой 125 (2380), 05-07-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Meждународна конференция "Нови възможности за българския бизнес след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз"Организатори на международната конференция бяха Европейският фонд за регионално развитие, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Британо-българската бизнес асоциация (БББА). Събитието се състоя на 1 юли 2021г. в хотел „Хаят“ в София , като в него взеха участие ръководни представители на над 60 фирми и организации от България и Обединеното кралство, в това число и председателят на  Българската търговско-промишлена палата  Цветан Симеонов.

Събитието бе открито от зам.-министъра на икономиката на Република България Яна Балникова, зам.-изпълнителния директор на ИАНМСП Борислав Димитрачков и от изпълнителния директор на БББА  Десислава Митева.

В изказването си на форума зам.-икономическият министър Балникова изтъкна,  че Великобритания е втори по големина пазар за износ на български IT разработки и услуги, четвърти по големина пазар в света за износ на българско вино и пети по големина за износ на текстил и мебели.

Тя допълни, че добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставяни по реда на Закона за насърчаване на инвестициите и на други данъчни закони, са възможност за привличане на британски инвестиции в българската икономика и също така, че наличните инвестиционни стимули предлагат възможност за приоритетно разглеждане на България като инвестиционна дестинация от потенциалните британски инвеститори.

В приветствието си към участниците в конференцията зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП Борислав Димитрачков заяви, че събитието е още един израз на желанието на Агенцията да спомага за установяването на контакти между компании от двете страни, защото в момента е жизненоважно за бизнеса да научава за новите пътища, които стоят пред него и да търси нови начини за своята реализация. Той  изрази задоволство от добрата съвместна работа на ИАНМСП и Британо-българската бизнес асоциация, в резултат на която се създават редица възможности пред българския износ за Великобритания и за засилване процеса на привличане на нови британски инвестиции.

След официалното откриване в шест панела бяха представени презентациите, засягащи най-важната информация за бизнеса с интерес към пазара на Великобритания: „Преглед на двустранните търговско-икономически отношения“, представена от Таня Койчева, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България във Великобритания; “Преглед на най-актуалните правила и процедури след Брекзит“, Тим Буйсере, директор за България, Министерство за търговия и инвестиции (DIT) на Великобритания; „Правни аспекти при движението на хора след Брекзит“, Никола Сейменов, мениджър, Делойт България; „Онлайн търговия с Великобритания“, Кемал Сидар, основател и изпълнителен директор London Bridge Project; „Правни аспекти на търговията между България и Великобритания след Брекзит“, Мартин Димитров, адвокат в Адвокатска кантора „Цветкова и партньори“; „Движението на стоки след Брекзит“, Димчо Димчев, управител Cargo Partner и Виктор Батов, директор Бизнес развитие, Cargo Partner.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Meждународна конференция "Нови възможности за българския бизнес след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз"
Преглед на новите правила и процедури след Брекзит в двустранните търговско-икономически отношения Още
Предстоящо обучение на млади юристи по въпросите на Арбитражния съд
Обучението ще бъде с теоретико-практическа насоченост Още
БГ Баркод: крафт бира
„София Електрик Брюинг“ ООД с най-много въведени продукти за седмицата 21-25 юли в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Обявени са условията за участие във Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2021г.
Покана от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, 24 - 26 септември в Стара Загора Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Обучение по "Въвеждане и вътрешни одитори на НАССР система. Етикетиране и енергийна стойност на храните"
14 - 16 юли 2021г., гр. София Още
ТУРИЗЪМ
Министерство на туризма стартира национална кампания съвместно с българските общини „Преоткрий България“
Промотиране на най-привлекателните и атрактивни туристически обекти Още
БИЗНЕС СРЕДА
Министерството на финансите публикува списък на изплатените средства по браншове по мярката 60/40
Най-много са компенсациите в сектор „Преработваща промишленост“ Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта насърчава трудовата мобилност на започващи работа
Същевременно отговаря на нарасналото търсене на квалифицирана работна сила от страна на бизнеса Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Холандия
В сила от 31 юли 2021 г. Още
ОБРАЗОВАНИЕ И ПАЗАР НА ТРУДА
Картата на висшето образование ще се актуализира всяка година
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Аспекти на търговията с фармацевтични продукти в Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам
СТИВ - Хошимин Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
31 бенефициенти по ПРСР 2014 - 2020 получиха 14,6 млн. лева за периода 28 юни - 2 юли
Общо за последните 14 дни финансовата подкрепа е в размер на близо 25 млн. лв. Още