Назад

БТПП проведе компютърно обучение на жени по проекта RIDE


Българската търговско-промишлена палата като партньор по европейския проект RIDE /Reach Inclusion through Digital Empowerment for migrant women проведе успешно компютърно обучение на 10 жени от целевата група – мигранти и бежанки. Те се обучаваха в две нива – за начинаещи и за напреднали, креативен дизайн. По време на виртуалните курсове учасниците се запознаха с богато съдържание и получиха практически знания за работа с редица компютърни програми и пакети.

Оксана Ганчева, участник в обучението сподели следното: “Много съм благодарна за този курс. За мен беше нещо много ново и много интересно. Научих много неща. От септември ще продължа обучението си в Софтуни. Искренно благодаря за търпението на преподавателите.”

Обучаващите се в нивото за начинаещи трябваше да представят документи, изготвени от тях самите като изпит в края на курса. Сред тях бяха презентации на Power point за историческото и културно наследство на България, за пролетните цветя, както и за конкретно хоби.

Д-р Савка Костадинова, преподавател на групата за начинаещи насърчи дамите  да продължат да надграждат своите знания, да преглеждат записите на обученията и да експериментират с хилядите възможности, които работата на компютър предлага. „Моите курсисти бяха внимателни, много старателни, въпреки ангажираността си с работа и други дейности, но се справиха прекрасно.“, сподели д-р Костадинова, която е и преподавател в Софийския Университет.

Сара Алкаф взе участие в обучението за напреднали. Тя смята, че това, което е научила е безценно. „Радвам се, че бях част от курса. Да учиш креативен дизайн е забавно. Докато го правих дори си почивах от децата и домакинските задължения.“

Александра Казакимова също сподели мнение: „Обогатих общата си култура, направих нещо за себе си и се надявам наученото да ми бъде полезно в бъдеще.“  

Велислава Балтаджиева, преподавател на групата за напреднали и експерт в GS1 България  се раздели с дамите така: „Надявам се, че курсът е бил добре премерен  не много труден, за да не се обезкуражавате, но и не много лесен, за да ви е интересно. Възможностите на проучените програми са огромни, продължавайте да учите. Благодаря за присъствието и редовното участие.“

Дамите получиха сертификати за участието в курса по време на онлайн церемония.

Проект RIDE продължава с работна среща в Атина, Гърция, която ще дадае възможност на партньорите по него да подготвят организирането на Job fairs – събития, които ще срещнат жени мигрантки и бежанки с потенциални работодатели. БТПП подготвя такъв форум през есента на 2022 г.

Повече информация за проекта тук: https://www.ride-project.eu/