Брой 132 (2387), 14-07-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Мария Габриел: "Европа се нуждае от повече жени лидери на високотехнологични стартъпи"


Европейската комисия публикува първата покана за участие по инициативата Women TechEU, предложена от българския еврокомисар Мария Габриел. Инициативата WomenTechEU е насочена към високотехнологични стартъпи, ръководени от жени, заемащи висша ръководна длъжност като главен изпълнителен директор или равностойна длъжност в дружеството към момента на подаване на предложението за кандидатстване. „Само 15% от иновативните стартъпи са основани или съвместно учредени от жени. 20,4 % от жените на възраст над 35 години заемат по-ниски позиции в кариерното развитие, в сравнение със само 5.9% при мъжете. С Women TechEU се стремим да удвоим броя на ръководените от жени стартъпи в Европа. Нуждаем се от повече талантливи жени за създаване на устойчива и приобщаваща европейска екосистема на високите технологии. Целта ни е да подкрепим жените новатори, да увеличим шансовете им за успех и дадем повече възможности за успешна кариера като лидери предприемачи в новите технологии“, заяви Мария Габриел.

Women TechEU се осъществява в рамките на работната програма „Иновационни екосистеми“ по програма „Хоризонт Европа“, чрез Европейския съвет по иновациите. Women TechEU предвижда и възможност за стартъпите за участие в дейности, организирани от програма InvestEU и инициативата Enterprise Europe Network (EEN). Очаква се до 50 високотехнологични стартиращи предприятия от държавите – членки на ЕС и асоциираните държави да бъдат финансирани по обявената инициатива Women TechEU. Крайният срок за подаване на предложения е 10 ноември 2021г.

 „С Women TechEU ще подпомогнем ръководени от жени стартъпи в ранния етап на създаване на предприятията с безвъзмездна финансова помощ в размер на 75000 евро. Предлагаме и менторска програма чрез новата „Програма за лидерство на жените“ за изграждане на мрежи и популяризиране на резултатите. Младите момичета имат нужда от вдъхновяващи ролеви модели. Имаме невероятен брой жени новатори в Европа. Европа може само да спечели от подкрепата за таланта, идеите и потенциала им“, коментира още Мария Габриел.  

Всички кандидатури трябва да бъдат подадени чрез портала за финансиране и обществени поръчки на Европейската комисия. Подробна информация за условията за кандидатстване можете да намерите на този интернет адрес: https://eic.ec.europa.eu/news/eu-launches-women-techeu-pilot-put-women-forefront-deep-tech-2021-07-13_en

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Предложения на БТПП, свързани с належащи проблеми в осигурителната система
Палатата е категорично против увеличаването на осигурителната тежест както върху предприятията, така и върху служителите. Още
БТПП предлага богата база данни с оферти за бизнес сътрудничество
Над 200 актуални оферти от цял свят за търговия, коопериране, ноу-хау... Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Инспекцията по труда напомня, че работата в жегите създава риск за тежки трудови инциденти
При работа на открито мерките са задължителни при подадени оранжеви и червени кодове Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027
2,4 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в пазара на труда и подготовката за дигиталния преход на икономиката Още
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: Ръст на износа и вноса през май
На годишна база вносът се е увеличил с 32% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Десет ключови политически послания за разработването на Стратегия за Биоикономика и План за действие
Мария Габриел: "Европа се нуждае от повече жени лидери на високотехнологични стартъпи"
75 000 евро безвъзмездна финансова помощ чрез ЕС по иновациите за стартиращи високотехнологични предприятия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Career Show, посветено на корпоративното, кариерното и личностното развитие
22 юли 2021 г., напълно безплатно, с предварителна регистрация Още