Назад

Национална кръгла маса "Иновациите-възможности пред България"


"Убеден съм, че именно сега, когато сме на прага на преформатиране на политическото пространство, трябва да се напомни на всички политици, които ще поемат отговорност за управлението на страната, че именно политиката на иновации трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство", заяви президентът Румен Радев по време на откриването на Национална кръгла маса "Иновациите – възможности пред България".

Държавният глава подчерта, че доскоро иновациите са се приемали като катализатор на глобализацията, днес са ключ към овладяване на кризите, а утре те уверено се превръщат в гарант на прогреса и за качеството на живот.

Радев напомни, че страната ни е на предпоследно място в Европа по развитие на иновации през 2021 година, в групата държави, определени като скромни или плавни иноватори, и призова към насърчаване. По думите му България е само с 1% ръст за миналата година, а съседни държави като Гърция и Сърбия бележат 8% ръст.

Президентът подчерта, че отношението към иновациите е индикатор за бъдещето и това бъдеще все повече ще дели държавите на такива, които развиват иновации и високи технологии и задават световния и обществения дневен ред и на държави, които ще консумират тези технологии и ще стоят в периферията на общественото развитие.

Румен Радев заяви, че високата национална цел на България е да се отделим от дъното на Европа по стандарт и качество на живот.

Форумът събра представители на държавни и международни институции, научните и академичните среди, както и на български иновативни предприятия и стартъп организации.

Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, очерта перспективите пред иновационната политика на Европейския съюз и усилията, които се полагат. Тя представи новата иновационна европейска програма и инициативите – привличане на частни инвестиции, привличане на таланти, развитие на местните екосистеми, развитие на лаборатории за експерименти и иновации.

Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка, очерта от своя страна основните проблеми, които стоят пред държавата."Инвестициите в ключови нововъзникващи технологии са предпоставка да имаме въоръжени сили, способни да оперират заедно с нашите съюзници, говорим за оперативната съвместимост", каза Заков.

Той добави, че колкото по-бърз е темпът на технологично развитие, толкова по-бързо бихме преминали през сътресенията в икономиката ни.

Иновационни решения могат да се раждат там, където се премахват бариерите пред бизнеса. Това коментира министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците в събитието. В своето изказване министър Николов посочи, че Европа изостава след САЩ и Китай в това отношение и припомни нереализирания потенциал както на стария континент, така и в България.

По думите на енергийния министър, иновациите вече не са просто възможност, а задължение, чието неизпълнение обрича икономиките на зависимост. Ако не се фокусираме върху това, след години ще изоставаме с темпове, които ще ни направят още по-зависими, подчерта министър Николов.

В рамките на дискусията бяха обсъдени възможните цели и приоритети за страната ни в областта на иновациите.