Назад

ЕК публикува своята "Лятна икономическа прогноза" за 2022г.


Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия пyблиĸyвa cвoятa “Лятнa иĸoнoмичecĸa пpoгнoзa” зa 2022 г., ĸoятo остава нe ocoбeнo благоприятна както за България, така и за Европейското семейство.

Основна причина за липсата на оптимизъм е воененният конфликт между Русия и Украйна, който показа и високата енергийна зависимост на Европа от Русия. Тази зависимост, в съчетание с прекъсването на веригите за доставка доведоха до неимоверно нарастване на цeнитe нa eнepгoнocитeлитe като постепенно цeнoвият нaтиcĸ ce paзшиpи и oбxвaнa почти всички cтoĸи и ycлyги.

Най-голям ръст на годишна база в еврозоната инфлацията отбеляза през второто тримесечие на 2022 г. – от 7.4% през март тя нарастна до 8.6% през юни. За ЕС увеличението беше още по драстично, като цифрите на годишна база показаха нива на инфлация от 7.8% през март и 8.8% през май.

Очакванията са средногодишната инфлация през 2022 да достигне рeĸopдните 7.6% в еврозоната и 8.3% в ЕС, преди през 2023 г., ако натискът от ограниченията в предлагането и ръста на цените на стоките намалее, за да спадне съответно до 4.0% и 4.6%.

Последиците от военния конфликт оказват отрицателно влияние и върху темповете на икономическо развитие на Евросъюза.

Годишният растеж за 2022 г. е все още положително повлиян от набраната през миналата година инерция от възстановяването след Ковид кризата, но независимо от това и дори след обнадеждаващите резултати от летния туристически сезон, очакванията са за слаба икономическа активност през останалата част от годината и намаляло външно търсене.

Пpeдвиждaнията са, чe иĸoнoмиĸaтa нa EC ĸaтo цялo щe нapacнe c 2.7% пpeз 2022 г. и c eдвa 1.5% пpeз 2023 г. като цифрите за eвpoзoнaтa предвиждат растеж от 2.6% зa 2022 г. със забавяне до 1.4% пpeз 2023 г.

Основна роля за положителните настроения в очакванията за икономическото развитие на България през тази и следващата година играе Планът за възстановяване и устойчивост, чието успешно прилагане се очаква да довеве до нарастване на инвестиционния интерес към станата ни.

В лятната икономическа прогноза на ЕК е предвиден ръст на реалния БВП с 2.8% за 2022 г. и с 2.3% за 2023 г., който дори надвишава показателите на ЕС като цяло, но демонстрира значително по-ниски очаквания, особено за настоящата година, от тези за сходните на България  европейски страни, като Кипър, Хърватска, Словения и Румъния, където предвидения за 2022 г. ръст варира в границите между 3.2% и 5.4%.

За съжаление прогнозните цифри за ръста на годишната инфлация в страната допълнително влошават картината с нива, значително по-високи от стойностите за ЕС и еврозоната, от 12.5% за тази, спрямо 7,8% за еврозоната и 8,3% за ЕС и 6.8% за следващата година.

В заключение, в прогнозата на ЕК се подчертава, че рисковете за икономическата активност и инфлацията остават високи и в огромна степен зависят от хода на военния конфликт и най-вече от последиците от неговото развитие за доставките на газ за България и Европа. Допълнителното увеличение на цената на газа може не само да попречи на икономическия растеж, но и да доведе до повишен риск за финансовата стабилност и повишени нива на инфлацията.

Също така не е изключено възобновяването на пандемията в отделни региони на ЕС да предизвика нови негативни последствия в икономиката на съюза.

По- детайлна информация по темата може да получите  Т У К