Назад

БТПП разширява партньорството си със Съюза на Саудитските палати


В продължение на първото посещение на Н. Пр. Халид Факих, посланик на Кралство Саудитска Арабия в БТПП в началото на годината, Цветан Симеонов посети Посолството на Саудитска Арабия и разговаря с посланика и неговите съветници. В срещата взе участие и председателят на Асоциацията на българо-арабските икономически камари Ахмад Алаедин.

Общите интереси на двете страни в сектори като: енергетика, нефтена и газова промишленост, химическа промишленост, медицинска промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост бяха във фокуса на дискусията.

Посланик Факих подчерта, че има готовност за активиране на сътрудничеството между БТПП и Съюза на Саудитските палати, датиращо от 2011 г. В тази връзка бе обсъдено посещение на бизнес делегация от арабската страна в България през 2022 – 2023 г.

Симеонов представи възможността за организиране на събитие – изложение на саудитски продукти в София.

Домакините обърнаха внимание, че процедурата за получаване на входни визи за България от саудитски граждани е много дълга /около месец/ и това отблъсква бизнесмените, инвеститорите и потенциалните туристи.

Бе договорен обмен на информация за потенциални проекти, които български партньори могат да предложат на инвеститори от Саудитска Арабия.