Назад

За втора поредна година БТПП бе домакин на Фестивал на мангото-екзотичния плод от Пакистан




Вчера в сградата на Българската търговско-промишлена палата се състоя Фестивал на екзотичния плод манго, организиран съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София.

В събитието взеха участие над 50 представители на дипломатически мисии у нас, медии, търговци и предприемачи от хранително-вкусовата промишленост, вносители на пресни плодове, производители на безалкохолни напитки, сокове и други продукти от този здравословен плод.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов откри събитието и поздрави участниците в него. Като изрази благодарност към Пакистанското посолство за доброто партньорство при организирането на този фестивал, той пожела и в бъдеще подобни съвместни събития, които се посрещат с голям интерес от бизнес общността в България. Пакистанското манго се представя от екипа на Посолството в София за четвърти път пред български потребители, като това е втори път на презентиране сред бизнес средите.

Приветствие към участниците отправи и проф. Мариела Модева, зам.министър на туризма. Тя подчерта, че с провеждането на подобни събития се изграждат мостове за бъдещо добро сътрудничество между двете страни.  

Посолството на Пакистан бе представено от Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб и Омер Манзоор Малик, заместник-ръководител на мисията в София. Пакистан е шестият по големина в света производител на манго, като в страната се отглеждат около 400 вида от него. През 2019 г., преди пандемията да повлияе на международния пазар, Пакистан изнася рекордните 120 000 тона манго.

Кристина Орсова, блогър, представи интересни факти за плода и приготви на живо пред участниците цветна лятна салата с пакистанско манго. Повече информация и рецептата може да видите тук.

Участниците в събитието се запознаха на място с пакистанското манго, хранителните свойства на този уникален плод, напитки и десерти от манго.

По време на представянето бяха осъществени преки контакти с представители на Посолството на Пакистан в София и разменени идеи за навлизането на продукта на българския пазар.

От общото производство на манго в Пакистан, износът е около 95 000 до 120 000 тона годишно и възлиза на около 48 млн. щ.д. Основните експортни пазари са Индия, ОАЕ, Афганистан, Обединеното кралство, Саудитска Арабия, САЩ, Иран и др. Целта на Пакистан е разширяване на пазара на манго в Европа.