Назад

Посланикът на Аржентина в София на посещение в БТПП



Посланикът на Аржентина в София Н.Пр. Алфредо Атанасоф посети Българската търговско-промишлена палата и се срещна с председателя на Палатата Цветан Симеонов. На срещата бе представен новоназначеният търговски съветник към Посолството на Аржентина в София Хуан Игнасио Камио.

По време на разговора бяха дискутирани бъдещи съвместни инициативи в подкрепа на бизнеса в двете страни. Цветан Симеонов представи дейността и приоритетите на БТПП, като  по-детайлно се спря на проектите по линия на Съвета по инвестиции към Палатата, по които могат да си сътрудничат компании от България и Аржентина. Бе договорено екипът на отдел "Икономически анализи и политики" на БТПП да съдейства при запитвания, постъпили от търговския отдел на Посолството.

По данни на Министерство на икономиката и индустрията през първите шест месеца на 2021 г. стокообменът на страната ни с Аржентина възлиза на 23.93 млн. щ.д. спрямо 23.19 млн. щ.д. през същия период на 2020 г. – ръст от 3.2%.

Българският износ за Аржентина отбелязва спад от -30.3% спрямо същия период на предходната година, като стойността му е 5.75 млн. щ.д., което се дължи на регистрирания спад в износа на машини и апарати за подготовка или преработка на тютюн, артикули за фойерверки и др. Вносът от Аржентина също бележи спад от -16.3% до 39.26 млн. щ.д.