Назад

Представяне на Свободна икономическа зона ALAT


Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Посолството на Азербайджан в София, организира представяне на Свободна икономическа зона ALAT (AFEZ) и среща с ръководството на Зоната. Събитието се проведе в хибриден формат с участието на представители на българския бизнес, заинтересовани институции и регионални търговско-промишлени палати.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, поздрави участниците и заяви, че това събитие е част от поредицата съвместни инициативи на Посолството на Азербайджан и Палатата за представяне на възможностите за правене на бизнес в Азербайджан. Той оцени високо услията на Посолството за активизиране на двустранните отношения в условията на ковид кризата.

Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов , посланик на Азербайджан в София, сподели, че събитието е възможност за българските фирми и инвеститори да се запознаят с новите условия за икономическа дейност в Каспийския регион. Посланик Хюсейнов добави, че България е известна със следните сектори: селско стопанство, туризъм, информационни технологии, лека промишленост, които могат да се окажат добра възможност за представяне в Свободната икономическа зона ALAT.

Председателят на Зоната Валех Аласгаров направи обзор на визията и стратегическите намерения за развитие на AFEZ. Представени бяха още фискалните и нефискални стимули и ползите за потенциалните инвеститори. Зоната ще предлага на инвеститорите освобождаване от ДДС и корпоративен данък, както и от мита и данъци при внос и износ на стоки в свободната зона. Обсъдени бяха още законодателството, което ще се прилага, етапът на строителство  и инфраструктурата в Зоната. Аласгаров сподели, че ръководството на зоната има две основни цели: „Първо, ние ще създадем възможно най-добрата бизнес среда за клиентите на Зоната, така че те да имат всичко необходимо за успешно създаване и развитие на бизнеса си и в същото време ще подкрепим разширяването и растежа на бизнеса на нашите клиенти в бъдеще“.

В рамките на дискусията участниците проявиха интерес относно необходимите стъпки  за установяване в Зоната, наличието на транспортни коридори и железопътна връзка и др.

Председателят на БТПП обсъди с гостите възможностите за прилагане на арбитраж при наличието на търговски спорове и предимствата на дигитализирания Арбитражен съд към Палатата.

За детайлно запознаване с презентацията на Свободна икономическа зона ALAT тук