Назад

Мултинационалните компании ще се облагат с минимум 15% корпоративен данък от 2023 г.


Финализирана е важна реформа на международната данъчна система, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Договорено е глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък за мулнинационалните компании от 2023 г. Това стана след като Ирландия, Естония и Унгария най-накрая са дали своето съгласие.

136 от участвалите в преговорите 140 държави подкрепиха споразумението. Кения, Нигерия, Пакистан и Шри Ланка засега се въздържат.

Според ОИСР, която играе водеща роля в преговорите, сделката ще обхване 90 процента от световната икономика.

Целта е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

В момента много големи корпорации декларират печалбите си в държави с ниско данъчно облагане като Ирландия, независимо че те реално са в резултат на дейност в други страни. Проблемът стана особено належащ с възхода на технологични гиганти като Google и Facebook, които лесно могат да правят бизнес навсякъде.

Преговорите продължиха четири години. Те получиха импулс от икономическата криза, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, както и от подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън.