Назад

През следващите месеци стартират директни жп превози от Исламабад до България


Стартирането на директни жп превози от Исламабад до България бе тема на среща на председателя на БТПП  Цветан Симеонов с инж. Мартин Янев, представител на Клъстер "Зелен транспорт", и д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA). Срещата е продължение на посещението в БТПП на пакистанска компания, която проявява интерес за стартиране на редовни превози до България.

Бяха обсъдени възможности българският бизнес да търгува със страните Турция, Иран и Пакистан, през чиято територия след няколко месеца ще преминава редовна товарна железопътна линия. Товарният влак ще тръгва от Исламабад, ще преминава през територията на Иран и Турция, пристигайки 16 до 18 дни по-късно на интермодален терминал в България. Инициативата ще даде тласък на международната търговия с Пакистан, като се очаква да привлича товари не само от България, но и от целия регион.

На срещата бяха обсъдени и проблемите пред железопътния транспорт при Капъкуле и Свиленград, където от българска страна няма офис на Българска агенция по безопасност на храните  и де факто с жп транспорт не могат да се транспортират храни от Турция към България. Засиленият трафик от товарни влакове по ГКПП-тата, както и проблемът със задръстването по границата и престоите на композиции от по няколко дни до седмица бяха също така обект на дискусия.