Назад

Форум „История и бъдеще – недвижимо културно наследство и енергийна ефективност“




Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в София, откри международния форум „ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ – недвижимо културно наследство и енергийна ефективност“, организиран от Конфиндустрия България в сътрудничество с Посолството на Италия в България и ИЧЕ – Агенция София, и с участието на Агенция CasaClima от Болцано, Камара на архитектите в България – регионална колегия София-област и Камара на строителите в България.

Във форума взеха участие представители на институции и на деловите среди. Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов бе сред гостите на събитието.

Форумът е посветен на темата за опазването на недвижимото културно наследство и поставянето му в новата, модерна рамка на енергийната ефективност. Специално за събитието пристигнаха специалисти от Италия, за да споделят дългогодишния италиански опит в опазването на недвижимото културно наследство, енергийната ефективност на историческите сгради, прилаганите материали и системи, както и възможностите му за приложение в България.

Форумът включи еднодневна конферентна програма и експозиционна част за фирми от сектора. Международното изложение  даде възможност на фирмите да представят своите продукти и иновации, както и да намерят нови партньори от България и чужбина.

В първия панел беше обсъден италианския и българския модел в опазването на културното наследство, енергийната ефективност на историческите сгради и европейските принципи на качеството за финансирани от Европейския съюз интервенции с потенциално въздействие върху културното наследство. Във втория панел  бе представен Образователен център за архитектурно-строителна реставрация в Брацигово. Внимание бе отделено на историческите сгради и чиста енергия, стъпките за саниране на защитена сграда, качеството в санирането и материали и системи за енергийна ефективност на исторически сгради.

CasaClima представи за първи път проект за енергийна ефективност на сградата на Посолството на Италия в София, който беше специално подготвен за случая, като класически пример за подобряване на една от най-красивите исторически сгради в столицата.

Събитието беше придружено от изложбата „История и изкуство“ на арх. Белин Моллов.