Назад

Конференция “България в Еврозоната – предимства и възможности”


На 9 декември 2022 г.,  Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно с най-големия медиен портал в България – “ДИР.БГ”, организират конференция на тема “България в Еврозоната – предимства и  възможности”, която ще се проведе в София Ивент Център, гр. София, България от 09:00 часа.

Целта на България е да се присъедини към единната европейска валута от януари 2024 г. Това е още една стъпка към пълноценната ни интеграция в Европейския съюз. По този начин страната ще участва активно във вземането на решения в Еврозоната, а бизнесът и гражданите ще усетят предимствата чрез намалени разходи за превалутиране, по-висок кредитен рейтинг, по-евтини потребителски и ипотечни кредити, повече чуждестранни инвестиции. В този смисъл, изграждането на консенсус около присъединяването на България към единната европейска валута е национално усилие, за което са нужни обществена енергия, подкрепа и обединение.

Събитието си поставя задачата да събере на едно място институции, политици, представители на синдикатите, работодателите, банките, на финансовия и на неправителствения сектор, експерти.

Конференцията ще се проведе в три панела. В първия панел ще говорят българските и европейските институции, а представителите на националните банки от трите страни- членки на ЕС ще споделят своя опит в присъединяването към Еврозоната – предимствата и справянето с рисковете. Във втория ще се включат служебни министри, както и министрите на финансите на България в периода от 2007 г. досега. В третата дискусия ще участват експерти, представители на бизнеса, синдикатите и неправителствения сектор.

Целта е всички те да адресират притесненията на българските граждани, да споделят проведени проучвания и анализи и да предложат мерки за недопускане на спекула и повишаване на цените.

Работният език на събитието ще бъде английски език.

При проявен интерес за участие, следва да бъде направена предварителна регистрация тук или на страницата на събитието в портала b2bconnect в срок най-късно до 6 декември 2022 г.

Допълнителна информация можете да получите от:

–        Елица Попадийна, главен експерт в отдел „Международни изложби и конференции“, ИАНМСП, тел. 02/ 940 7982, email: e.popadiyna@sme.government.bg

–        Магдалена Маджурова, старши експерт в отдел „Международни изложби и конференции“,  тел. 02/ 940 79 70, email: m.madzhurova@sme.government.bg

.