Брой 5 (2261), 08-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Новоназначеният посланик на България в Кралство Нидерландия посети БТППКонстантин Димитров, новоназначен посланик на България в Кралство Нидерландия разговаря с председателя на БТПП, Цветан Симеонов.

По време на срещата Димитров информира Симеонов за плановете си за развитие на икономическото сътрудничество между двете страни по време на предстоящия мандат.

Председателят на БТПП напомни най-важните моменти от сътрудничеството на Палатата с тази страна. След тях е проектът за дигитализиране на Търговския регистър на БТПП в първите години след промените в България. Благодарение и на това съдействие Българската търговско-промишлена палата е 11-та палата в света, лицензирана от Международната търговска камара за сертифициран издател на външнотърговски документи.

Внимание бе обърнато и на дигитализацията на Арбитражния съд при БТПП, което е съществено предимство за повишаване на конкурентоспособността му сред редица други подобни организации в световен мащаб.

Българската търговско-промишлена палата, като Световен търговски център София /асоцииран/ подготвя заедно с партньора си Световен търговски център Леуварден, Нидерландия уебинар за представяне на България като добра дестинация за правене на бизнес. Специално внимание ще бъде отделено на София – с преимуществата, които предлага на чужди фирми и инвеститори. Целта на събитието е насърчаване на търговските и инвестиционни връзки между България и Нидерландия и ще се проведе на 14 януари 2021 г.

Повече информация за събитието може да получите на e-mail: interdpt@bcci.bg, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", БТПП.

-------------------------

По информация на Министерство на икономиката нетните инвестиции за 2019 г. от Кралство Нидерландия в България са 330.5 млн. евро. До края на 2019 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции на Нидерландия в България възлиза на 8 597.4 млн. евро, с което страната се нарежда на 1-во място по размер на ПЧИ в България. За първо полугодие на 2020 г. има регистрирани инвестиции в размер на 183.7 млн. евро,( 144 млн. евро за първо тримесечие и 39.7 млн. евро за второ тримесечие).

НОВИНИ ОТ БТПП
Посланикът на Япония Н. Пр. Хироши Нарахира представи подготовката на ЕКСПО 2025 в Осака
БТПП изрази пълната си подкрепа за успешното провеждане на ЕКСПО 2025 и ще насърчи участието на българския бизнес Още
Новоназначеният посланик на България в Кралство Нидерландия посети БТПП
Развитието на икономическото сътрудничество между двете страни - във фокуса на разговора Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Българо-румънска търговско-промишлена палата: Важни промени за физическите и юридическите лица в Румъния
БИЗНЕС СРЕДА
Актуализирани въпроси и отговори за безвъзмездна финансова помощ за МСП
Условията за кандидатстване и механизмите за отпускане на помощта Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Важно! Годишно приключване в НАП в периода 1-10 януари 2021 г.
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Безопасна работа по време на пандемията COVID-19 (ISO 45001:2018, ISO/PAS 45005:2020)
Уебинар, организиран от Българския институт за стандартизация Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
УниКредит Булбанк и ОББ започнаха прием по новите условия на програмата за физически лица
Отпускат се заеми до 6 900 лева, вместо до 4 500 лв., както бе предвидено досега Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Създаване на обществени поръчки с обособени позиции в ЦАИС ЕОП