Брой 59 (2314), 26-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Онлайн среща на Съвета на браншовите организации при БТПП с участие на Австрийското посолство в София



Инициативата на Съвета на браншовите организации при БТПП за провеждане на срещи между български компании и представители на чуждестранни дипломатически мисии, акредитирани в страната, продължава и през тази година. На 25 март  членовете на Съвета имаха възможност да разговарят онлайн с представители на Търговския отдел на Австрийското посолство в София. Представени бяха възможностите за бизнес между България и Австрия.

Г-жа Улрике Щрака, търговски съветник към Австрийското посолство,  направи кратко експозе относно възможностите за бизнес между двете страни с приоритетни отрасли: металообработване, минна индустрия и металургия, туризъм, сигурност, както и строителство на дървени къщи.

От австрийска страна още бе поет ангажимент да  информират за техни бъдещи бизнес мероприятия, както и да предоставят информация за австрийски компании, търсещи партньори в България. На участниците в срещата бе предоставена възможност за дискусия, въпроси към представителите на търговската мисия и анонси.

Станислава Трифонова, експерт в EEN към БТПП, се включи в дискусията с кратка презентация на тема: „Услуги в подкрепа на малките и средни предприятия с амбиция за растеж и международна ориентация“. Бе подчертано, че предоставяните услуги като: безплатни консултации и съдействие, двустранни бизнес срещи, актуалните възможности за финансиране, оценката  и правилното управление на иновациите влияе на конкурентноспособността на фирмата и повишава нейния иновационен капацитет.

Добра Славкова от името на австрийска фирма,  извършваща застрахователна дейност в областта на транспорта и логистиката, каза, че търси представител за България. Като производители на наземно поддържащо оборудване, 400 Hz захранване за самолети, търсят дистрибутори/ партньори в България. Г-жа Славкова говори и от името на най-голямата мрежа от частни бизнес ангели в немскоговорящия регион, която  желае да разшири контактите си с бизнес ангели и инвеститори от България.

Петя Галинова представи австрийска фирма от областта на промишлената автоматизация, която търси представител и крайни клиенти. Тя представи и интересите на австрийски старт-ъп, който предлага софтуерно решение за производство на бетон и цимент. Търсят строителни фирми, производители на цимент и бетон,  и контакти с университети.

Снежана Атанасова представи австрийска фирма, която търси партньор от България за търговия или продажба на продукти за здравето през AMAZON / Ebay.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Онлайн среща на Съвета на браншовите организации при БТПП с участие на Австрийското посолство в София
БГ Баркод: български производител на обувки и аксесоари
„Неди Стил“ ЕООД е въвела най-много продукти в електронния каталог БГ Баркод за седмицата 15-19 март Още
БИЗНЕС СРЕДА
Агенцията по заетостта предлага на бизнеса финансиране за близо 2000 нови работни места
До 2 април 2021 г. работодателите могат да подават документи в бюрата по труда Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти
Въвеждане в националното законодателство на изискванията на европейски директиви Още
ПРОУЧВАНЕ
Алтернативните платформи за разплащания набират скорост в България
Проучване показва, че 54% от българския бизнес търси алтернативни решения за дистанционно получаване на поръчки и разплащания Още
КОНКУРСИ
Годишни награди за отговорен бизнес 2020 на Българския форум на бизнес лидерите
Пандемията не отменя ангажиментите на фирмите за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Уебинар „Системи за управление на сигурността на информацията” (серията ISO/IEC 27000)
8 април 2021 г. от 10 часа Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Уебинар за новите гранични и транспортни договорености в контекста на споразумението за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представи план за действие за развитие на биологичното производство
Стимулиране на производството и потреблението на биологични продукти Още
Официалният старт на инициативата Европейска година на железопътния транспорт ще бъде даден на 29 март 2021 г.
С акцент върху иновативния характер на железниците Още