Назад

Среща на Корнелия Нинова с работодателските организации и синдикатите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост


Настояваме да се увеличат като процент и като средства парите за българската икономика и индустрия под формата на пряка помощ и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти по Плана за възстановяване и устойчивост. Това изрази като обща позиция вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с работодателските организации и синдикатите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Нинова коментира, че има достатъчно възможности до този момент за използване на финансови инструменти, които не са оползотворени от българката икономика и нови такива няма да помогнат реално на бизнеса. По думите й увеличаването на грантовете са най-добрата помощ за възстановяването на производствата, запазването на работните места, увеличаване на заплатите на работещите и  модернизирането на предприятията.

От своя страна работодателите коментираха, че тяхното искане е аргументирано и е възможност да се увеличи значително ръста на българската икономика. Това би могло да се случи чрез бърза пряка подкрепа на инвестициите. И като второ предложение поискаха процедурите по пряка подкрепа за инвестиции и иновации в предприятията да започнат незабавно, независимо от това, че Планът още не е одобрен.