Назад

Към обновено партньорство между Африка и ЕС


Тема на среща на върха, 17-18 февруари 2022 г. в Брюксел

Африка разполага с населението с най-ниска средна възраст в света – всеки месец около един милион африканци навлизат на пазара на труда. Над 390 млн. души обаче се намират под прага на бедността, а по-малко от 10% от хората на възраст между 18 и 24 г. учат висше образование или карат стаж.

Затова инвестициите в развитието на потенциала на хората имат ключово значение за стратегията на ЕС за отношенията с Африка, представена от Европейската комисия през март 2020 г. Основните приоритети според стратегията следва да бъдат борбата срещу неравенството, правата на жените и подкрепата за младите хора.

Авторът на позицията на Парламента Крисула Закаропулу (Обнови Европа, Франция) подчерта нуждата от качествено образование и възможности за младите хора, особено младите жени и момичетата, за придобиване на полезни умения за пазара на труда.

Осигуряването на достойни условия на труд е важно за предоставянето на перспективи пред бързо растящото население. Това е свързано с наличието на системи за социална защита, мерки срещу принудителния и детския труд и намаляване на „сивата“ икономика. Близо 86% от заетите в Африка се трудят в неформалния сектор.

Други елементи на стратегията са подобряването на системите на здравеопазване и засилване на тяхната устойчивост на кризи. Депутатите искат засилване на сътрудничеството между ЕС и Африка в областта на здравните изследвания и иновации и увеличаване на местното производство на медицинско оборудване и лекарства.

Намаляване на зависимостта на Африка от внос

Отношенията между ЕС и Африка не трябва да бъдат отношения между донор и получател, посочва докладът на Парламента. Нужно е Африка да засили местното си производство чрез устойчиви инвестиции.

Текстът изразява подкрепа за създадената зона за свободна търговия на целия африкански континент и препоръчва развитие на транспортната инфраструктура и подобряване на достъпа до световните пазари.

Подкрепата за малките и средните предприятия, които са около 95% от всички фирми в Африка, също има ключова роля за успешното възстановяване от кризата с COVID-19.

Споразуменията, които ЕС сключва с африканските страни, трябва да отговарят на стандартите за защита на правата на човека, на околната среда и на трудовите норми и да бъдат съвместими с целите на ООН за устойчиво развитие, заявяват депутатите.

Докладът призовава международните финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка да направят повече за облекчаване на дълговото бреме на африканските страни, което се увеличи допълнително по време на пандемията.

Среща на върха през 2022 г.

Бъдещото партньорство между ЕС и Африка ще бъде разисквано на среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз на 17-18 февруари 2022 г. в Брюксел. Това ще бъде първата среща на върха от 2017 г.

Държавни ръководители и експерти ще разискват по теми като финансиране за икономически растеж, производство на ваксини и климатичните изменения. Очаква се да бъде приета обща декларация за споделена визия за 2030 г.

„Срещата на върха трябва да постигне резултати по програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., както и по изпълнението на Споразумението от Париж за климатичните изменения и да се възползва от възможността да положи солидни основи на възстановяването след пандемията от COVID-19”, заяви Европейският парламент.

Допълнителна информация

Доклад на Парламента за стратегията за отношенията на ЕС с Африка: процедура и документи