Брой 199 (2205), 16-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

#REBOOTINGEUROPE с послание към лидерите на ЕС: Дайте възможност на бизнеса да подкрепи възстановяването на Европа


В края на поредицата от онлайн събития #REBOOTINGEUROPE, председателят на Европалати Кристоф Лайтл подчерта, че е нужен недвусмислен бизнес подход във всички политически области, за да възстановим Европа от кризата Ковид 19 и да се възползваме от силните си страни.

Европалати проведе общо шест онлайн дискусии в периода 12 – 14 октомври, с участието на водещи европейски политици, официални лица и експерти.

В заключителното събитие се включиха зам.-председателят на Европейския парламент Педро Силва Перейра, държавният секретар на Германското министерство на икономиката и енергетиката Клаудиа Дьор-Вос, съпредседателите на групата за МСП в Европейския парламент Ангелика Винциг и Ким Йоргенсен, ръководителят на кабинета на изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Въз основа на изказванията на панелистите, Лайтъл обобщи, че трябва да се даде възможност на европейските предприятия да съживят изцяло дейността си и да възстановят търсенето. Това е от решаващо значение за икономическото възстановяване на Европа и трябва да бъде в основата на всички политически решения и мерки за следващите месеци и години.

Търговските палати в Европа постоянно поддържат обратна връзка с Асоциацията, която бе особено интензивна по време на събитията тази седмица. Много от тях споделят за големи по мащаб и сериозност предизвикателства, които европейският бизнес среща. Те бяха обсъдени по време на дискусиите за МСП, търговията, единния пазар, уменията и устойчивото финансиране. За това председателят на Европалати подчерта отново, че решенията и тяхното приложение на практика трябва да са насочени към нуждите на милионите европейски фирми, повечето от които малки и средни предприятия.

Според него, в ръцете на европейските институции има много силни лостове за възстановяването на икономиката и те трябва да се използват оптимално. Европейските фирми имат нужда от незабавни действия за улесняване на финансовата ликвидност и осигуряване на пазарен достъп. Дългосрочните политически цели като двойният преход /twin transition/ също трябва да се основават на реалистични цели, ясни планове и ефективни мерки, за да могат нашите фирми – особено МСП – да са в позиция да генерират възстановителен процес.

Участникът от страна на БТПП - Васил Тодоров, главен секретар на Палатата, обоснова необходимостта от промени в рамките на организациите в Европалати, с цел адаптиране на дейностите към повишаване изискванията и производствата да бъдат направени навреме, с оглед подпомагане възстановяването на европейската икономика.

Повече информация за събитията на Европалати ще намерите  тук

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с посланика на Сърбия в България
БТПП възобновява проучването на интереса на български фирми за посещение на Свободна зона Пирот Още
Временно управляващият Посолството на Либия в София посети БТПП
Информационно бизнес събитие и посещение на либийска делегация в София са предстоящи съвместни инициативи до края на годината Още
БГ Баркод: занаятчийско вино
„Винарска изба Камея“ ООД с най-много въведени продукти за седмицата 5 - 9 октомври в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
#REBOOTINGEUROPE с послание към лидерите на ЕС: Дайте възможност на бизнеса да подкрепи възстановяването на Европа
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: През септември близо 10 хиляди безработни по-малко от август
Работа на субсидирани работни места са започнали 3 310 безработни лица от рисковите групи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Турска компания планира да произвежда чаши със специално покритие против Ковид в завода си в България
След започване на масовото производство от „Шишеджам“ ще доставят безплатно за болничните заведения Още
Български проект е отличен с европейска награда „Натура 2000“ за 2020г.
МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ
Представяне на проект на „Национална стратегия за малките и средните предприятия“ 2021-2027 г.
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Защо ЕС иска да регулира онлайн платформите
Развитието на онлайн платформите налага нуждата от нови европейски правила и решения за ограничаване на рисковете от тяхната дейност Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство