Назад

ЕВРОПАЛАТИ: Търговията и диалогът могат да допринесат за решаване на проблеми и конфликти - това обаче изисква мир и стабилност


Президентът на ЕВРОПАЛАТИ Люк Фриден изпрати писмо до Търговско-промишлената палата на Руската федерация относно икономическите ефекти от руско-украинския конфликт.

В писмото се отбелязва, че ЕВРОПАЛАТИ е проевропейска бизнес организация, която вярва, че международната търговия разчита на международен ред, основан на правила. Съветът на директорите на ЕВРОПАЛАТИ единодушно счита, че военната намеса на Русия в Украйна подкопава този ред, нарушава основните европейски ценности и ще има драстични хуманитарни и икономически последици за много от търговските палати и техните членове.

Ето защо на заседанието си, проведено на 7 април 2022 г., Съветът на директорите на ЕВРОПАЛАТИ реши до по-нататъшно нареждане да не кани представители на Търговско-промишлената палата на Руската федерация на заседанията на комитетите, работните групи и заседанията на делегатите на ЕВРОПАЛАТИ.

Правата на Търговско-промишлената палата на Руската федерация като член на ЕВРОПАЛАТИ, включително правото на участие в общото събрание на членовете, остават незасегнати от това решение.

В писмото си ЕВРОПАЛАТИ отбелязва увереност, че търговията и диалогът могат да допринесат за решаване на проблеми и свързване на хората. Това обаче изисква мир и стабилност.