Назад

Брифинг на енергийния министър по повод спрените доставки на газ


"Тъй като всички търговски и правни отношения с "Газпром" са спазени от България е очевидно, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във войната", заяви тази сутрин енергийният министър Александър Николов по повод решението на "Газпром" да спре доставките на природен газ за България от днес, 27 април.

"Докато съм министър и докато отговарям за Министерството на енергетиката, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава на каквато и да е цена", каза още той. Николов съобщи, че минимум за месец напред всички доставки на природен газ са гарантирани.

Николов обясни на брифинга, че в началото на април "Газпром" е съобщил на българската страна, че иска доставките на природен газ да се плащат с рубли, а не с долари, както е по договор. Веднага след това е започнал анализ на предложената от Русия нова двуетапна процедура за плащане. Установено е, че тя крие рискове, тъй като не се знае на какъв курс ще се конвертират съответните суми в рубли. Според Николов това може да доведе до големи загуби за българските енергийни дружества. По думите му съществува риск и от плащане за доставки, които дори няма да бъдат осъществени.

Енергийният министър каза още, че България е изпратила отговор до "Газпром" след първото им писмо, в което е поискала повече подробности за начина за разплащане. В отговор не е получила нищо конкретно и така до 26 април, когато руската компания съобщава, че спира доставките.